• Op de voorgrond vlnr Corrin Dammers en Jeannette van Os en achteraan Piet van Leeuwen en Kym Rigters.

    Ilse Rigters

Werk aan de winkel

Winkeliersvereniging Hart van Wijk viert haar zilveren jubileum, maar is anno nu nog net zo actueel en springlevend als bij de oprichting. De samenwerkende ondernemers doen er alles aan om de Wijkse binnenstad nóg aantrekkelijker te maken en te promoten bij Wijkenaren en toeristen. Want een lege winkelstraat? Dat is maar een trieste bedoening.

Marijke Dekker

Gezamenlijk acties organiseren en daarvoor financiering regelen. Dat doel hebben Eduard Oosterlee, Pauline van Sprang, Änny Smit, Kym Rigters, Henk Bos, Henk Lakerveld, Henk Prummel en Henny van de Grift voor ogen als ze in 1992 Hart van Wijk oprichten en het eerste bestuur vormen.

25 jaar later is het nog net zo belangrijk om als ondernemers verenigd te zijn in een organisatie die de belangen behartigt en activiteiten organiseert. Wel is Hart van Wijk in al die jaren uitgegroeid van winkeliersvereniging tot een brede belangenbehartiger van álle binnenstadondernemers.

PROACTIEF Bovendien handelt het bestuur tegenwoordig vooral proactief in plaats van reactief, vertelt voorzitter Piet van Leeuwen. "Door tijdig mee te denken en mee te praten, proberen we ontwikkelingen en regelgeving de juiste kant op te sturen. Dat is slimmer dan protesteren als de regels er eenmaal zijn. We proberen constructief mee te denken en daardoor het tij te keren."

Dat betekent veel lobbywerk en overleg met burgemeester, wethouders, gemeenteraad en ambtenaren. Er wordt meegepraat over zaken zoals parkeren, evenementen, koopzondagen, de inrichting van de stad, het aanstellen van een City Manager, de leegstandscommissie en het ondernemersfonds Wijk bij Duurstede. Ook maakt de vereniging deel uit van de stuurgroep Stadspromotie, die onder meer meedenkt over placemaking van de Markt en promotie van de stad.

ACTUEEL EN DICHTBIJ Om alert en actueel te blijven is eens per maand een inloopavond voor alle binnenstadondernemers. "Ondernemers kunnen daar met hun dagelijkse problemen en wensen terecht", vertelt Van Leeuwen. "En er wordt informatie uitgewisseld. Zo zijn we actueel en dichtbij."

SINT EN KERST Maar natuurlijk is Hart van Wijk al 25 jaar lang ook hèt aanspreekpunt voor promotie en verkoopacties. Zo kwam de klantenspaarpas uit haar koker en organiseert ze elk jaar weer de feestelijke intocht van Sint Nicolaas, de kerstverlichting, de bloembakken en Kerst bij Duurstede. Voor de ontvangst van de Sint is een zelfstandige werkgroep al wekenlang voor de intocht druk bezig, voor Kerst bij Duurstede wordt dit jaar voor het eerst samengewerkt met CVZ Cees van Zoelen. "Vorig jaar was er wat ontevredenheid onder de bezoekers", weet Van Leeuwen. "Er waren te weinig kramen, en de kramen lagen te ver uit elkaar. We hebben goed geluisterd en dit jaar wordt de kerstmarkt met ruim 100 kramen op zaterdag én zondag groter dan ooit."

TOEKOMST Toekomstplannen zijn er legio. Zoals het organiseren van informatieavonden of workshops over het inspelen op veranderd consumenten- en bestedingsgedrag. "Er zijn veel veranderingen", zegt Van Leeuwen. "En die volgen elkaar in rap tempo op. Soms haalt de actualiteit een informatieavond al in. Er zijn ook onderwerpen waarin we ons eerst goed willen verdiepen en gegevens moeten verzamelen. Het bestuur bestaat uit vrijwilligers, die naast de vereniging gewoon hun business runnen. Overigens zijn er inmiddels al informatieavonden georganiseerd over bijvoorbeeld beveiliging en webshops."

LEGE WINKELSTRAAT Het is voorzitter Piet van Leeuwen er persoonlijk veel aan gelegen om lege winkelstraten te voorkomen. "Als Wijkenaar en Wijkse ondernemer wil ik dat m'n mooie stadje blijft bestaan. Steeds vaker zie ik lege winkelstraten, ook in het buitenland. Dat is zo'n trieste bedoening, dat wil ik niet. Ik voel mij betrokken bij het wel en wee van de ondernemers en zet mij graag in voor het verbeteren van het economisch klimaat. Zorgen dat Wijk aantrekkelijk is en blijft, voor inwoners, bezoekers en ondernemers. Wijk op de kaart zetten, zorgen dat nieuwe winkeliers zich hier willen vestigen, leegloop van winkels tegengaan. De regio staat in de belangstelling, wij moeten onze kansen pakken. Een kleine stad met een grootse historie. Daar zet ik mij voor in!"

BESTUUR Het bestuur bestaat nu uit Piet van Leeuwen, Jeannette van Os en Corrin Dammers. Nieuwe bestuursleden zijn meer dan welkom. "We zouden het bestuur graag uitbreiden met twee of meer enthousiaste bestuursleden. Er is volop werk aan de winkel!"