• Shirts of Holland

Alles wat je wil weten over katoen

Advertorial

Katoen wordt gebruikt in veel kleding. Veel mensen weten alleen niet waar het vandaan komt of hoe het gemaakt wordt. Er is voor de productie van katoen een heel proces nodig voordat het in kleding gebruikt kan worden. Katoen is een van de populairdere materialen om kleding te maken. Benieuwd waar katoen vandaan komt, wat de eigenschappen zijn,en hoe het van grondstof naar product transformeert? In dit artikel vind je alle feiten over katoen.

Wat is katoen

Katoen is een eencellige, zachte vezel die uit de zaden van de katoenplant groeit. Deze worden tot draden gesponnen zodat het gebruikt kan worden in kleding en andere producten.

Eigenschappen van katoen

Katoen is duurzaam, erg sterk, slijt niet snel en is makkelijk wasbaar.

Katoen adement en neemt goed vocht op. Hierdoor zal het nooit benauwd aanvoelen. Dit komt omdat katoen 20% van zijn droge gewicht aan vocht kan opnemen zonder dat het vochtig aanvoelt. De vezels van katoen zijn net zoals alle andere plantaardige vezels niet erg elastisch, waardoor de weefsels minder vormvast zijn. Katoen is huidvriendelijk en is makkelijk te verven. Het is makkelijk te weven en is goed bestandbaar tegen zowel mechanische als chemische invloeden.

Hoe wordt katoen geteeld

Allereerst worden de zaden in de omgeploegde aarde aangebracht. Deze zullen door kunstmatige besproeiing ontkiemen en boven de aarde uitkomen. Al snel worden de planten bewerkt met onkruidbestrijdingsmiddelen. Dit gebeurt omdat de katoenplant erg gevoelig is voor plaagdieren. Als de plant eenmaal tot bloei is gekomen, zullen er vruchtschalen te herkennen zijn. Na ongeveer acht weken zullen de vruchtschalen openbreken en zijn er witte proppen zichtbaar. De oogst kan beginnen. Dit zal gebeuren door middel van een plukmachine die enorme hoeveelheden in één keer kan oogsten. Het geplukte katoen wordt vervolgens met een pers tot een grote bal geperst. Direct hierna worden met behulp van staalkammen pluis en korte haren verwijderd. Het is nu gekamd en zal weer teruggebracht worden naar grote ballen zodat het vervoerd kan worden naar een spinnerij.
Voor het gebruik in kleding zullen de ballen eerst worden stukgemaakt en vervolgens worden gereinigd. Hierna zullen de losse vezels worden gerangschikt en tot kaardbanden worden geclusterd. In de spinmachine worden de katoenvezels tot garen getwijnd. Dit betekent dat twee of meer draden in elkaar gedraaid worden. Na dit proces zijn de garen klaar om geverfd en geweeft te maken.

Waar komt katoen vandaan

De groei van katoen komt vooral voor in warmere klimaten. Katoenplanten hebben namelijk veel warmte en zonlicht nodig om te groeien. De plant heeft ca. 200 vorstvrije dagen nodig om te kunnen groeien tot de vrucht gerijpt is. Ook hebben katoenplanten veel water nodig, ca. 600 tot 1200 mm per jaar.

Het grootste deel van het katoen komt uit China. China is verantwoordelijk voor 25,5 miljoen balen per jaar. Hierna zijn de Verenigde Staten met 17,6 miljoen balen en India met 12,5 miljoen balen de grootste producenten. In Europa is de grootste producent met 1,7 miljoen balen Griekenland.

Eigenlijk wordt katoen in de hele wereld geproduceerd. Met name in landen als Oezbekistan, Brazilië,pakistan en Turkije. In de landen als Mali en Burkina Faso zijn ze erg afhankelijk van de export van katoen. Katoen is ruim 80% van hun exportmarkt.

Het groeit dus in ontwikkelde en minder ontwikkelde landen. Het verschil tussen deze twee is de manier waarop het geproduceerd wordt

Zo zijn ze in de Verenigde Staten afhankelijk van gestandaardiseerde en gemechaniseerde omstandigheden. Die katoen is genetisch gemanipuleerd of geoptimaliseerd en daarnaast worden door middel van innovatie de groeiomstandigheden verbetert. In de overige delen van de wereld is de teelt minder ontwikkeld. Dit betekent niet dat er geen gebruik wordt gemaakt van pesticiden, zaadveredeling en machines. Dit is nodig om aan de grote vraag van katoen in de wereld te voorzien.

Katoen wordt erg veel gebruikt in T-shirts. Dit komt door de goede eigenschappen van het materiaal. Het is erg sterk, slijtvast, makkelijk wasbaar en ademend. Ideale eigenschappen voor een T-shirt. Bij sommige T-shirts bijvoorbeeld van het merk Alan Red zelfs wel voor 100%. Deze zullen altijd prettig zitten en in model blijven. Deze T-shirts zijn ook erg fijn om onder een overhemd te dragen, of gewoon als het erg warm is. De collectie van Alan Red is te zien op de site van Overhemden.com.