• Ayden Akdeniz op weg naar de top

    wes janssen

Wijks talent naar FC Utrecht

WIJK BIJ DUURSTEDE Al op 4-jarige leeftijd ging Ayden (9) voetballen bij de mini's van CDW. Inmiddels traint hij 3 keer per week bij FC Utrecht waar op zaterdag ook nog een wedstrijd wordt gespeeld. Op een toernooi is Ayden door scouts ontdekt waarna hij eerst bij Ajax stage liep en nu bij Utrecht een 3-jarig contract heeft. Het is voor het gezin wel een flinke belasting. Moeder Esther: ,,Met 3 kinderen is het wel passen en meten maar alles went en ook oma Atie vangt de meisjes Elife (7) en Filiz (4) op als dat nodig is."

OPLEIDING Met 16 voetballertjes uit de wijde omgeving doet Ayden, voor het 2e jaar, de opleiding in Utrecht. Drie keer per week wordt hij gebracht en op vrijdag neemt hij zelf de bus. Op zaterdag is er een wedstrijd van een uur en soms zijn er toernooien in Duitsland, Belgie of Texel waar hij dan met teamgenoten verblijft. Er is zelfs een persoonlijk ontwikkelingsplan met 3 gesprekken per jaar over je vooruitgang met plus-en verbeterpunten. ,,Ze vinden dat ik een goede steekpass heb maar ook dat ik meer moet durven" vertelt Ayden. ,,Als verdedigende middenvelder is het scoren wat minder dan bij CDW waar ik elke wedstrijd wel een doelpunt maakte als aanvaller." Soms krijgt Ayden 'huiswerk' mee, over andere sporten, dat moet worden gefilmd en ingeleverd. Ayden: ,,Het duurt vaak wel even voordat alles er goed opstaat". De filosofie erachter is dat je meer spiergroepen ontwikkelt als je ook andere sporten beoefent.

IDOOL Zijn favoriete club is natuurlijk FC Utrecht en zijn idool Adam Maher. ,,Adam is rustig aan de bal en kan een mooie steekpass geven en daar ben ik ook goed in", aldus Ayden. ,,Ronaldo is ook een voorbeeld omdat hij veel scoort en mooie assists geeft." Elke thuiswedstrijd van FC Utrecht krijgt Ayden 2 kaartjes voor de thuiswedstrijden waar hij dan met zijn moeder of vader heen gaat.

TROTS Vader Harun en moeder Esther zijn natuurlijk trots op hun talentvolle zoon. ,,Ze moeten wel af en toe een etentje of feestje laten schieten", volgens Ayden. ,,Dat vind ik wel heel lief van ze." Ook de CDW trainers Jasper en Todd zijn in hun nopjes met de stappen die Ayden zet bij FC Utrecht. Modern voetbal wordt snel gespeeld en vereist inzicht door het maken van de juiste keuzes. ,,Er stromen maar weinig spelers door naar een basisplaats maar Ayden heeft alles in zich om het te halen", volgens vader Harun.