• Rhea Reintjes: ¿Sport is, zeker voor gehandicapten, zó belangrijk.¿

    Marijke Dekker

"Tegenwind maakt mij eigenwijzer"

In de sportlights:

Rhea ReintjesGSV

 

WIJK BIJ DUURSTEDE Sport en vrijwilligerswerk lopen als een rode draad door haar leven. Als kind doet Rhea Reintjes fanatiek aan judo en handbal; sinds haar ongeluk zwemt ze wekelijks. Ze weet wat het is om met een beperking te leven, en zet zich, onder meer als secretaris van de Gehandicapten Sport Vereniging, schijnbaar onvermoeibaar in voor sportmogelijkheden voor lotgenoten.

 

Marijke Dekker

Als jong meisje voelt ze zich bij judo en handbal als een vis in het water en ze schopt het tot keeper van het eerste meidenteam van de handbalvereniging van Monnickendam. Tot ze op 18-jarige leeftijd een zwaar verkeersongeval krijgt. De gevolgen, waaronder een verlamde linkerarm, zijn blijvend. Werken lukt niet meer, en ook door judo en handbal gaat definitief een streep. Gelukkig kan ze na een jaar wel weer zwemmen en dat blijft ze tot de dag van vandaag doen.

 

Sporten, bewegen, het is zo belangrijk, vertelt ze. "Spieren moeten in beweging blijven. Vooral zwemmen, in warm water, is dan ideaal. Bovendien is het gezellig, en goed voor de conditie en het zelfvertrouwen. Het is mijn life line, het geeft voldoening om te zien dat ik iets kan."

Als Fokke de Jong in 1996 in Wijk de GSV opricht als zwemclub voor gehandicapten, is Rhea direct van de partij. Aanvankelijk als zwemster, maar al snel als secretaris. "De vereniging had steun nodig, en ik bood mijn capaciteiten aan. Het is leuk en het geeft voldoening, maar ik vind het vooral noodzakelijk dat iemand opkomt voor de belangen van mensen met een beperking die willen sporten. Dat is mijn drijfveer. Daarbij maakt tegenwind mij alleen maar eigenwijzer, fanatieker. Ik heb altijd moeten knokken en voor mijzelf moeten opkomen, dat doe ik ook graag voor anderen."

 

STRALENDE LACH Een apart uur met water van 32 graden, liftvoorziening, luie trap, badrolstoelen, subsidie, het actieve bestuur weet het allemaal te realiseren. Veel trouwe vrijwilligers begeleiden de zwemmers. Tot het zwembad eind 2015 haar deuren sluit. "Het gaat mij zo aan het hart. De mensen kunnen niet meer zwemmen, de spullen liggen opgeslagen. Ik hoop zo dat er een oplossing komt. Liefst een nieuw, volwaardig zwembad. Als ik alleen al terugdenk aan een meisje van het Droomhuis, dat voor het eerst kwam zwemmen. Ze kan niet lopen, niet praten, maar die stralende lach toen ze op een drijfboog in het warme water dreef… Die zal ik nooit vergeten."

 

ZAALSPORT In 2007 start de GSV met een tweede tak: zaalsport (sport en spel) voor mensen vanaf 16 jaar met een verstandelijke beperking. Twee uur lang op maandagavond samen sporten in sporthal Rijnsloot in Cothen onder leiding van fysiotherapeut en sportleraar Wim Kocken en twee vrijwilligers. "Samen ontspannen sporten. Geen stress, geen competitie. Mensen hebben plezier en juichen voor elkaar als iemand weer iets nieuws kan."

 

Rhea is niet alleen al 19 jaar lang secretaris van de GSV, ze is ook voorzitter van de SIGW en lid van de lokale cliëntenraad Participatiewet, adviesraad Wmo en BTBV-commissie.