• Angelique (zittend) en Sabine

    Ali van Vemde
  • Sabine (zittend) en Angelique

    Ali van Vemde

Twirlteam Cothen steelt de show

COTHEN Ze hebben de laatste jaren een grote ontwikkeling doorgemaakt en dat is te merken. In mei heeft het SmallTeam van Twirlteam Cothen, onderdeel van Excelsior, deelgenomen aan het NK ShowTwirl en werd hier Nederlands Kampioen. Maar ook individueel doen de meiden het goed. Het is dan ook een ontzettend leuke sport waarbij veel van hen wordt gevraagd.

Ali van Vemde

Twirldocent Sabine en twirler Angelique leggen uit wat deze sport zo leuk en uitdagend maakt. Sabine: "In het verleden hadden we ons majoretteteam. Toen waren er nog concoursen, maar dat is er niet meer. Toen er één reglement kwam voor twirlers zijn we langzaam overgestapt op twirling. Bij speciale gelegenheden, zoals bijvoorbeeld carnaval, Sinterklaas, de avondvierdaagse en Koningsdag, lopen we nog wel als majorettes met de fanfare en malletband omdat twirling nu eenmaal niet kan op straat." Sabine vertelt dat twirling echt een showsport is. "Het is een combinatie van dans, batontechnieken, expressie en turnen. Eigenlijk is het dansen met een attribuut zoals een baton en pompon. De sport lijkt een beetje op ritmische gymnastiek. Het verschil met majorette is dat twirl veel meer een sport is en meer dans. De wedstrijden worden dan ook gehouden in een sporthal. We hebben hier een fantastische ruimte in het gebouw van Excelsior maar we proberen ook regelmatig te trainen in een sporthal."

OP IEDER NIVEAU De twirlers trainen iedere maandagavond, de tijden zijn ingedeeld op niveau en leeftijd. Het jongste lid is zes jaar, vanaf vijf jaar kunnen kinderen lid worden. Sabine: "Het twirlen biedt meer uitdaging. Er zijn wedstrijden in groepsverband, maar ook solistisch. Bij de wedstrijden zijn verplichte oefeningen en een vrije oefening op muziek. Voor jonge kinderen maakt het wedstrijd element het leuk. Het geeft ze al jong zelfvertrouwen. Het is uitdagend, want er zijn verschillende niveaus. Zo kom je steeds verder." Sabine beoefent de sport al 17 jaar, waarvan negen jaar solistisch. Dat Sabine gedreven is, mag duidelijk zijn, ze weet dit uitstekend over te brengen op de meiden. Een van de enthousiaste twirlers is Angelique. Ze is nu zes jaar bezig met de sport, de laatste drie jaar ook individueel."Toen ik in groep 5 zat bracht een meisje folders mee naar school. Ik was niet zo'n held en durfde niet zo veel, maar we zijn samen lid geworden bij de majorettes. We trokken toen op met de groten. Het ging snel. Sabine kwam lesgeven en toen kwam de omslag naar twirlen." Angelique heeft talent, zo is inmiddels gebleken. Zo behaalde ze al één keer plaatsingspunten voor het Nederlands Kampioenschap Twirl op het onderdeel strutting. Als ze hier nog een keer plaatsingspunten voor behaalt mag ze meedoen aan het NK. Dit geldt ook voor Linda die op het onderdeel Dance Twirl plaatsingspunten behaalde voor de voorronde van het NK. Angelique doet het met heel veel plezier. "Het is wel een sport waar je hard voor moet werken. Ik probeer thuis te trainen, op maandagavond bij Excelsior zo'n vier uur en vaak op woensdag nog een paar uurtjes." Daarnaast helpt ze bij het lesgeven aan de jongere meisjes. Haar ambities gaan verder dan het NK, ze gaat ook in de toekomst voor deelname aan het EK. Samen met Sabine heeft Angelique zich weten te plaatsen voor deelname in het Nationaal Team voor het Wereld Kampioenschap Twirl in 2020 in Eindhoven. Het mooie van de sport is dat iedereen zelf bepaalt wat ze wil bereiken. Sommigen vinden het gewoon leuk om te doen en anderen willen groeien. Sabine: "Wij willen op een leuke, gezellige manier het beste uit iemand halen zonder dwingend te zijn. De wedstrijden zijn door het hele land, dus dat vraagt nogal wat van de twirlers. We doen dit dan ook altijd in overleg met de ouders."

MUZIEKVERENIGING VOOR IEDEREEN "Het succes van het twirlteam is misschien wel dat Sabine ook zelf enthousiast de sport beoefent," zegt Gerda van Helden, voorzitter van Excelsior. "Sabine volgt workshops en schoolt bij op nieuwe onderdelen. Ze doet zelf mee aan wedstrijden en kan het daardoor ook goed uitleggen bij de lessen. In haar enthousiasme trekt ze anderen mee." Excelsior staat ook vermeld in het programmaboekje van Sjors Sportief. "Het zou natuurlijk heel mooi zijn als meer meisjes zich aanmelden voor het twirlteam, want het is echt een hele leuke, uitdagende sport. Ook voor de fanfare en de malletband kunnen we nog nieuwe leden gebruiken," vult Gerda aan. Zo blijft de oudste muziekvereniging in de Kromme Rijnstreek met haar tijd meegaan. "Het is vooral een heel gezellige vereniging. De verschillende afdelingen, de fanfare, malletband en twirlteam repeteren afzonderlijk, met hun eigen concerten en shows. Zo is er op 5 oktober een fanfare concert. Maar ook laten we onze vereniging als geheel zien tijdens het jaarlijkse winterconcert. En volgend jaar hopen we weer een bezoek te brengen aan Bad Überkingen, waar we al sinds 1980 een vriendschapsband hebben met TSV Bad Überkingen."

Wil je meer weten over het twirlteam, de fanfare en de malletband van Excelsior, kijk dan op de website www.excelsiorcothen.nl Aanmelden als lid kan natuurlijk ook.