• Op de step door Nederland

    Figaro Antonio
  • Figaro Antonio op zijn ronde door Nederland

    Figaro Antionio
  • Een tompouce onderweg

    Figaro Antonio

Nominatie Sportprijs Figaro Antonio: steppen voor onderzoek hersentumoren

WIJK BIJ DUURSTEDE Voorbijgangers zullen de step zeker wel eens gezien hebben in de Plantsoensteeg, voor de kapsalon van Figaro Antonio. Wat niet iedereen weet is dat hij al vele duizenden kilometers op de step heeft afgelegd. Dit doet hij voor zijn eigen plezier, maar ook om geld in te zamelen voor onderzoek naar hersentumoren. Het leverde hem een nominatie op in de categorie 'sportstimulans' van het Sportgala Utrechtse Heuvelrug. Stemmen kan nog!

Ali van Vemde

Zo'n twaalf jaar geleden begon Figaro Antonio met steppen. "Daarvoor was ik al eens gevallen met skeeleren en dat wilde ik niet meer. Op Marktplaats heb ik toen een step gekocht en maakte ik mijn eerste steptochtje van Wijk bij Duurstede naar Rijswijk. Dit leverde vreselijke spierpijn op." Hij verhuisde van Wijk bij Duurstede naar Amerongen, maar hield wel zijn kapperszaak in Wijk. De Amerongse berg is natuurlijk een prachtig gebied om te steppen. Hier kwam hij een groep tegen op de step die hem vertelde te trainen voor de sponsortocht op de Alpe D'Huzes. Het verhaal greep hem aan en hij besloot mee te doen. Het jaar daarop ging hij ook. Figaro: "Ik leerde Kilian kennen, een jongen met een hersentumor. Hij is gaan steppen om geld op te halen en werd ambassadeur voor 'Stop hersentumoren'. Inmiddels is hij overleden." Steppen tegen kanker doet Figaro nog steeds. "Het blijft nodig om onderzoek te doen, zodat meer patiënten kunnen worden geholpen." Mensen die voor dit doel willen doneren, kunnen dat doen via www.stophet.nl/acties/figaroantonio

OP DE STEP DOOR EUROPA Steppen, dat doet Figaro Antonio iedere dag en dat moet ook wel om in conditie te blijven. Hij maakte al heel wat tochten, bijvoorbeeld naar Santiago de Compostella. Maar ook ging hij op de step naar Polen, het thuisland van zijn partner; een tocht van 1294 kilometer. Dit jaar stepte hij de 'ronde van Nederland', een tocht van 1311 kilometer, langs de kust van Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland en Groningen en via Drenthe, Overijssel, Gelderland, Limburg en Noord-Brabant naar Utrecht. Op 21 juli ging hij op pad; op 5 september was hij terug. Bij het eerste deel van de tocht werd hij gevolgd door Maya Eksteen van Radio M. Hij bewaart mooie herinneringen aan zijn tochten. Fijne en ontroerende ontmoetingen met mensen onderweg en gastvrije mensen die hem van een maaltijd lieten genieten en waar hij mocht douchen. Slapen deed hij in zijn meegenomen tent.

SPORTGALA Op 7 februari wordt het Sportgala Utrechtse Heuvelrug gehouden in De Binder in Leersum. Er zijn verschillende categorieën waarop kan worden gestemd. Figaro Antonio is te vinden bij de categorie Sportstimulans. Hij was blij verrast met deze nominatie, zo is te lezen. "Ik was verbaasd omdat je bij de term 'Sportstimulans' denkt aan iemand die anderen wil aanzetten tot meer bewegen. Dat is uiteraard een goede zaak. Als ik hiertoe kan bijdragen, zou dat alles veel mooier maken. Voor mij was dat echter niet de beweegreden om te gaan steppen. Die beslissing nam ik jaren geleden om geld in te zamelen voor onderzoek naar hersentumoren. Mijn activiteiten haalden natuurlijk soms de publiciteit, maar dat het zou leiden tot deze nominatie betekent dat ik meer aandacht heb gecreëerd voor deze nare ziekte. Dat is voor mij, en vele anderen, het allerbelangrijkste." De stemmen van de jury tellen voor de helft mee, de andere helft wordt bepaald door de digitale stemmen. Stemmen kan op www.heuvelrug.nl tot 30 januari.