• Leden van WTC Cothen. Robert Luiten zit vooraan op zijn hurken.

    Ab van Dijk

"Ongedwongen zweten"

In de sportlights:Robert Luiten WTC Cothen

WIJK BIJ DUURSTEDE Fietsen. Racefiets uit de schuur, helm op en gaan. De mannen van Wieler Tour Club Cothen maken elke zondag tochten van 40 tot zelfs 120 kilometer. Ze fietsen graag flink door, maar nemen onderweg ook tijd voor een praatje met elkaar en een stuk appeltaart. Hart van de club is Robert Luiten: secretaris en fervent fietser.

Marijke Dekker

De liefde voor het wielrennen krijgt Robert al met de paplepel ingegoten. Beide ouders zijn enthousiaste sportliefhebbers en het gezin strijkt regelmatig tijdens de zomer in Frankrijk neer om de Tour de France te zien langskomen. Met een krantenwijkje sprokkelt hij geld voor zijn eerste racefiets bij elkaar. "Rond mijn 14e droomde ik ervan om beroepswielrenner te worden, maar na mijn eerste wedstrijd was ik al snel genezen."

Hij is 17 als hij lid wordt van de dan net, in 1981 door Gerard Mocking, Arnold Odijk en Joop Kromwijk, opgerichte WTC. Anno 2016 kent de club niet meer zulke jonge leden - de jongste is 35, het oudste lid 77. "Jongeren willen meestal meer snelheid en competitie, voelen zich meer thuis bij een racetourclub."

Robert is nog altijd gek op fietsen, alleen en bij WTC. "Ik heb altijd veel gefietst, ook tijdens mijn middelbareschooltijd fietste ik dagelijks van Cothen naar Utrecht. En tegenwoordig, naar mijn werk in Amersfoort. Ik ben graag in de buitenlucht, geniet daarvan. Natuurlijk is het ook goed voor m'n gezondheid. Het voordeel van fietsen boven hardlopen is dat je verder komt en dus meer afwisseling in je routes kunt aanbrengen. Als je loopt, verandert je omgeving niet zo snel."

Samen met anderen rijden vindt hij gezellig. "Af en toe hard fietsen, een wedstrijdje de heuvel op, maar vaak ook 'handjes op het stuur'. En ondanks de gemiddelde snelheid van 27 km/uur nog adem genoeg hebben om onderweg met elkaar te praten. Gezellig, een heel ongedwongen sfeer. En ideaal: in teamverband, maar toch individueel. Je kunt verstek laten gaan zonder je team te benadelen."

Al ruim 15 jaar verzorgt Robert als secretaris de ledenadministratie, de contacten met de Nederlandse Tour Fiets Unie, de website en de jaarvergadering. Ook is hij medeorganisator van de jaarlijkse grootschalige Lek & Linge Tocht, waaraan dit jaar 400 fietsers uit heel het land deelnamen.

Het kost de Cothenaar, die in het dagelijks leven een fulltimebaan heeft als Business Intelligence Developer, gemiddeld 'een paar uur per week'. Tot 2015 was hij bovendien ruim 30 jaar als vrijwilliger werkzaam voor SOK Kinderkampen, eveneens als secretaris. "Ach, ik weet wat van ict en ben gek op cijfertjes." Robert vindt het allemaal gewoon, heeft het van huis uit meegekregen. "Mijn vader deed ook altijd veel vrijwilligerswerk. Tegenwoordig zeggen veel mensen dat ze geen tijd hebben. Maar iedereen heeft vast wel een beetje tijd over. En als je iets leuk vindt, voelt het ook niet als een verplichting."Nieuwe leden zijn natuurlijk altijd welkom.