• John van Gend organiseert elke zondagochtend een jeugdcompetitie.

    Bonnie Macco

"Mannen met buiken?"

In de sportlights:John van GendDarthouse Cothen

COTHEN In de buurt van een dartboard en pijltjes begint hij spontaan te stralen. John van Gend heeft niet de illusie een tweede Van Gerwen te worden, maar hij vindt het heerlijk om wekelijks met de andere 13 leden van Darthouse Cothen in het Dorpshuys te darten. "Een sport met het imago van mannen met dikke buiken", lacht hij. Om te zorgen voor nieuwe aanwas voor de club én omdat hij graag met de jeugd bezig is, organiseert hij tegenwoordig elke zondagochtend een jeugdcompetitie.

Marijke Dekker

Zijn zwager maakt hem in 2001 enthousiast voor de dartsport en neemt hem op een avond mee naar Darthouse. De club is dan net gestart en de zes leden spelen nog in 't Molentje. In de topjaren telt de club zo'n 28 leden; inmiddels is dat ledental gehalveerd. De 14 mannen spelen tegenwoordig elke maandagavond in 't Dorpshuys. Gezellig, onderlinge wedstrijdjes en een officieuze competitie, een drankje na afloop.

Wat maakt darten zo mooi? "Natuurlijk het spelelement", vertelt John. "Maar ook de moeilijkheidsgraad. Op tv lijkt het zo makkelijk. En wat dacht je van de precisie, de oog/handcoördinatie, de concentratie, de tactiek uitstippelen en…. het rekenen."

De leden variëren in leeftijd. De jongste 25, de oudste 65. Om toch voor verse aanwas en een groter ledental te zorgen, riep John de jeugdcompetitie in het leven. Een idee uit eigen koker. "Leuk om met de jeugd bezig te zijn. Tot 3 juli kunnen kids tot 16 jaar elke zondagochtend voor twee euro komen darten. Er is zelfs een competitie aan verbonden, inclusief bekers in allerlei categorieën. En wie weet organiseren we na deze 'zomercompetitie' ook nog een 'wintercompetitie'. Het is mooi om te zien hoe enthousiast de jongeren zijn. Het Dorpshuys stelt de ruimte gratis beschikbaar en maakt de drankjes extra goedkoop voor de kids en hun ouders. Een fantastisch gebaar!"

Hij doet meer vrijwilligerswerk voor Darthouse. De stand bijhouden, shirts regelen, en de website en Facebook van content voorzien, om maar wat te noemen. Al met al is John, die in het dagelijks leven fulltime als productspecialist bij Kieskeurig.nl werkt, zo'n vijf uur per week belangeloos met de club bezig.

Bovendien organiseert hij samen met drie anderen het SVF-afsluitweekend, begeleidt tijdens Koningsdagen regelmatig een jeugdteam en op verzoek van de Oranjevereniging praat hij tijdens Koningsdag 2016 als speaker het hele programma aan elkaar.

Hij vindt het allemaal heel gewoon. Het past bij hem als persoon en bij Cothen. "Iedereen helpt hier een handje mee. Belangrijk om iets voor de samenleving te doen. Bij mij is het eigenlijk begonnen met de bouw van mijn website cothen.eu, waarop bedrijven tegen betaling vermeld kunnen worden. Een deel van dat geld besloot ik aan goede doelen in Cothen te geven. De Jeugdweek bijvoorbeeld, of SOK-Kamp, Excelsior of het Duchenne Parent Project. Nog wat later ging ik ze ook met raad en daad helpen. Als je de kans hebt om te helpen, waarom zou je het dan niet doen? Alle kleine beetjes helpen."