• Karter Milan Kok wint X30 Cadet-klasse in Benelux-kampioenschap

    Milan Kok
  • Karter Milan Kok wint X30 Cadet-klasse in Benelux-kampioenschap

    Milan Kok

Karter Milan Kok wint X30 Cadet-klasse in Benelux-kampioenschap

WIJK BIJ DUURSTEDE/ SPA Als kampioen in de IAME X30 Mini-klasse dit jaar overgestapt naar de X30 Cadet-klasse maakte Milan Kok zijn status van karttalent afgelopen weekeinde opnieuw waar. De elfjarige rijder uit Wijk bij Duurstede snelde op een snikheet circuit van Spa-Francorchamps naar de winst in de finale van het zeer sterk bezette IAME Benelux Series. Daarmee verstevigde daarmee zijn leidende positie in het algemeen klassement.

,,Ik ben heel blij met deze overwinning", was de logische reactie van Milan. ,,Ik had op zich wel verwacht hier te kunnen winnen. Het is na Kerpen mijn favoriete baan. Toen ik nog bij de Mini's reed, ging ik hier ook al snel. Het is een best technisch baantje en daar houd ik van."

Het was alweer zijn tweede zege in drie races. Knap, gezien het niveau van het kampioenschap en het feit dat hij nog rookie is. Aan het begin van het seizoen moest de rijder van topteam TK Racing nog wel even wennen aan de nieuwe kart en motor en hoe hij daarmee moest rijden, zei hij. ,,Maar het gaat steeds beter. In het begin reed ik nog de racelijnen die ik bij de Mini's reed, maar dat doe ik nu niet meer."

Bovendien combineert Milan zijn deelname aan de X30 Cadet-klasse in het Benelux-kampioenschap met deelname aan de nog hogere Junioren-klasse in het Nederlands kampioenschap IAME X30. Dat vindt hij een nog leukere klasse om in te rijden. ,,Want een Junioren-kart gaat nog harder, nog sneller", klonk zijn logische verklaring. En ook daarin gaat hij goed: hij staat als rookie en als één van de jongste rijders van allemaal nu achtste in het klassement.

In Spa liet hij in de trainingen al zien bij de snelsten te horen. Daarna onderstreepte hij zijn snelheid door in de kwalificatie de poleposition voor de eerste heat op te eisen. In die heat pakte hij kopstart om in het vervolg weg te rijden van de rest en zo dominant zijn eerste zege van het weekeinde op te eisen. Tijdens de tweede heat reed hij aanvankelijk ook op kop, maar in de laatste ronde had hij een duel met de nummer twee. Toen die Milan had ingehaald, profiteerde ook de nummer drie.

In de finale moest Milan van de tweede plaats starten. Zijn start ging goed en hij kwam als tweede door de eerste bocht gedenderd. Drie ronden lang reed de talentvolle Utrechter vlak achter de raceleider en toen haalde hij hem in. ,,Daarna heb ik de rest van de race op één gelegen en uiteindelijk gewonnen."

Zijn teammanager en begeleider Kurt Timmermans was apetrots op zijn rijder. ,,Het is geweldig zo'n rijder in je team te hebben", zei hij na afloop van de podiumceremonie. "Hem begeleiden is heel makkelijk. Hij luistert goed naar wat je zegt en daardoor kun je goed met hem werken. Dat maakt het makkelijker iets met hem te bereiken in de top!"

Sinds kort wordt Milan gesponsord door Go-Autoparts. Het bedrijf uit Wijk bij Duurstede, dat automaterialen voor de meest uiteenlopende automerken onderdelen levert, zorgt voor de kettingspray voor Milans kart, zodat die altijd soepel en strak blijft lopen. Het is Milans eerste sponsor. De snelle jongeling zoekt nog meer bedrijven en mensen die hem willen ondersteunen om zijn sport zo goed mogelijk en op zo'n hoog mogelijk niveau te kunnen beoefenen. Geïnteresseerden kunnen een e-mail sturen naar mfjkok1976@kpnmail.nl.