• Het kunstgrasveld waar de club tegenwoordig op speelt

    Wes Jansen
  • De eerste kantine/kleedruimte van de club: een oude legertent

    archief Dorsteti
  • Ons Hokkie tegenwoordig

    Wes Jansen

HV Dorsteti bestaat 40 jaar

WIJK BIJ DUURSTEDE Vandaag 15 mei bestaat de Hockeyvereniging Dorsteti precies 40 jaar. De club werd opgericht door het echtpaar Bout en Corrie de Kroon en begon in 1979 met 36 aspirant-leden op een hobbelig grasveld en een oude legertent als kantine annex kleedruimte. Bij iedere thuiswedstrijd moest deze tent opnieuw worden opgezet. Het was destijds wel een gedurfde onderneming in een stadje zonder enige hockeytraditie. In het jaar daarop werd de eerste "vaste" clubhuis, een bouwkeet, voor 1000 gulden aangeschaft dat burgemeester Houtsma nog heeft geopend. September 1986 is het bekende clubhuis op Marienhoeve "Ons Hokkie" in gebruik genomen. De laatste grote stap in de geschiedenis was de verhuizing in 2011 naar de huidige locatie. Wanneer de initiatienemers van weleer nu een kijkje zouden nemen weten ze waarschijnlijk niet wat ze zien. Een prachtig clubhuis, bedacht door een groep veteranen tijdens hun skivakantie, gebouwd naar Oostenrijks voorbeeld en 2 hypermoderne semi-watervelden.

door Wes Janssen

VAN GRAS NAAR KUNSTGRAS Aanvankelijk bespeelde Dorsteti een veld van SVW, een van de twee voetbalclubs in Wijk bij Duurstede. Spelers moesten zich een weg banen door de klaver en graspollen zich oriënterend op hoekvlaggen en het doel. Wedstrijden werden afgelast door wateroverlast en in de avond trainen was in de winter onmogelijk. Hockeyverenigingen uit andere plaatsen vonden het steeds minder plezierig om in Wijk te komen spelen. Om als hockeyclub te overleven was de komst van kunstgras dan ook onontkoombaar. Omdat zoiets voor een kleine club onmogelijk gedragen kon worden is er flink gelobbyd bij de Wijkse politiek en kwam men tot de conclusie dat een kunstgrasveld veel effectiever dan de aanleg van grasvelden. Een van de eerste actiepunten van de Stichting Marienhoeve was dan ook de aanleg van een kunstgrasveld. In de zomer van 1997 werd daarmee begonnen en nog hetzelfde jaar kon het nieuwe veld worden opgeleverd. Het aantal leden is na de komst van het kunstgras geleidelijk doorgegroeid naar ruim 600.

40-JARIG JUBILEUM Dorsteti is inmiddels een begrip in Wijk bij Duurstede. Er wordt gehockeyd door verschillende generaties van jongste jeugd tot zelfs oudere senioren die walking hockey spelen, een uit het voetbal afkomstige rustige speelvorm. Voor mensen met een beperking wordt elk jaar het "knotshockeytoernooi" georganiseerd. Men timmert zelfs internationaal aan de weg met het Viking jeugdtoernooi met deelnemers uit diverse Europese landen. In dit jubileumjaar staan er verschillende evenementen op het programma. "We hebben al een Dance-feest achter de rug voor de C en D teams en er is een barbecue op 1 juni voor de B junioren", vertelt Rianne Munnichs van de lustrumcommissie. "En op 7 september komen de oud internationals die zich Boekaniers noemen een wedstrijd spelen tegen onze eigen Old Stars", vult Ingeborg Blaauw aan. Om dit jaar feestelijk af te sluiten volgt er in november nog een party voor alle leden.

TOEKOMST Omdat veel jeugdleden stoppen als ze gaan studeren in een andere stad zal Dorsteti nooit een grote club worden zoals Kampong of SCHC. Dat deze kleinschaligheid ook zijn charme kent bewijst Dorsteti al 40 jaar. Er is een echte "Dorsteticultuur" waarin iedereen zich thuis voelt en bereid is een bijdrage te leveren. Alle niveaus komen aan bod en kunnen gebruik maken van de goede training en uitstekende faciliteiten. Het steeds populairder wordende zaalhockey kan in de winter worden beoefend. De club staat bekend om de gezellige feesten en activiteiten wat te zien is aan de belangstelling op een gemiddelde zaterdag. Dorsteti is ook belangrijk voor de regio: van Odijk tot Maurik en van Cothen tot Leersum komen de spelers en speelsters. Wie je ook bent en waar je ook vandaan komt, wat je niveau dan ook is iedereen is van harte welkom.