• Marijke Dekker

Henk woont bijna in de sporthal

WIJK BIJ DUURSTEDE Volleybal en vrijwilligerswerk lopen als een rode draad door zijn leven. Henk Rehorst staat voor anderen klaar, ziet bij zijn geliefde volleybalvereniging SV Bourgondië graag dat anderen gezellig bezig zijn. De oud-volleybaltrainer, die al 25 jaar als vrijwilliger actief is voor de Wijkse volleybalvereniging, en momenteel onder meer het secretariaat en de ledenadministratie runt, vindt vrijwilligerswerk belangrijk en onmisbaar: "Sporters moeten beseffen dat een sportvereniging niet kan bestaan zonder vrijwilligers."

Marijke Dekker

Op de middelbare school in Krimpen aan den IJssel komt de dan 14-jarige Henk Rehorst voor het eerst in aanraking met volleybal. Hij wordt lid en speelt daar tot zijn 19e. Jaren later, als hij met zijn gezin in Wijk bij Duurstede woont en zijn zoontje vraagt of hij wil meedoen met een ouder-kind volleybaltoernooi, maakt hij opnieuw kennis met de sport. De vonk springt opnieuw over, maar nu blijvend. Hij twijfelt geen moment als een moeder van een vriendje vraagt of hij zin heeft om bij de recreanten te gaan spelen én samen met haar het jongensteam te trainen. Twee jaar later wordt hij jeugdcoördinator.

Waarom volleybal? "Het is een teamsport zonder fysiek contact met de tegenstander", vertelt Henk. "Mooi om met een groepje met wie je samenspeelt, een ander groepje sporters 'te lijf' te gaan. Maar dan zonder tegen elkaar aan te botsen. Dat vind ik het charmante aan de sport. Natuurlijk bestaat ook hier de kans op blessures, maar daar ben je vaak zelf verantwoordelijk voor. Bijvoorbeeld door een verkeerde techniek te gebruiken."

Al 25 jaar lang zet Henk zich in als vrijwilliger binnen de volleybalvereniging. Secretariaat, materiaalbeheer, overleg met andere verenigingen en WijkSport, planning van bekerwedstrijden, organisatie van het jaarlijkse interne toernooi, en tellen en fluiten van wedstrijden, Henk verzorgt het allemaal. Aanvankelijk in combinatie met zijn gezin en baan als wegenbouwlaborant en later ict-installateur en -instructeur, de laatste tijd als opa en ww'er. "Een sportvereniging kan simpelweg niet bestaan zonder vrijwilligers. Veel sporters beseffen dat niet. Ze komen binnen, en vinden het normaal dat alles klaarstaat en geregeld is. Ik zou graag willen dat er meer mensen zijn die inzien wat er komt kijken bij het runnen van een sportvereniging."

SV Bourgondië, dat volgend jaar 50 jaar bestaat, heeft een tekort aan vrijwilligers. Henk betreurt dat: "Misschien heeft het te maken met de 24-uurs economie. Winkels zijn altijd open, minder jongeren komen sporten en hebben al helemaal geen tijd voor een vrijwilligersjob."

Henk is ook secretaris van de volkstuinvereniging en voorzitter/secretaris van EHBO Cothen geweest, en is als EHBO-er nog steeds bij allerhande evenementen te vinden. Hij vermoedt dat zijn christelijke opvoeding een belangrijke rol speelt in zijn zin in vrijwilligerswerk. "Als Christen vind ik het belangrijk om de medemens te helpen. Vanuit de kerk heb ik ook, vanaf mijn 16e, mijn eerste vrijwilligerswerk gedaan: als zondagschoolmeester."