• Knotshockey voor mensen met een verstandelijke beperking, een initiatief van Rob Marcus (uiterst rechts)

    ditiswijk.nl

"Een hoofd vol ideeën"

In de sportlights: Rob Marcus Hockeyvereniging Dorsteti

 

WIJK BIJ DUURSTEDE Knotshockey voor mensen met een verstandelijke beperking. Het is een van de vele initiatieven bij hockeyvereniging Dorsteti die uit de koker van Rob Marcus komen. En hij heeft nog veel meer ideeën. Ondernemen zit in zijn DNA, vrijwilligerswerk vindt hij normaal. "Geld verdienen is niet alles", zegt hij. "Fijn om iets voor andere mensen te kunnen organiseren."

Marijke Dekker

Pas op zijn 26e komt Rob in aanraking met hockey. Tot dan toe had hij, net als zijn vriendjes, gevoetbald. "In Hongkong, waar ik een bedrijf had opgezet, werd door veel Nederlanders gehockeyd. Ik voelde mij in die sport direct thuis: sociaal, gezellig, goed georganiseerd en weinig agressie."

Vanaf 2005 is hij te vinden bij Dorsteti, de Wijkse hockeyvereniging. Hij speelt zelf als veteraan - inclusief 'bijzonder gezellige' derde helft -, is twee jaar lang als vrijwilliger trainer van het team waarin zijn zoon Pascal speelt en inmiddels vijf jaar lang coach van hetzelfde team. Ook sponsort de ondernemer en managing director van Arte Viva jarenlang de club.

Toch springen vooral de grote evenementen die Rob voor Dorsteti bedenkt, initieert en organiseert, in het oog. Zoals een grootschalig knotshockeybalevent voor basisschoolkinderen uit Wijk bij Duurstede en Cothen, wat inmiddels voor de vijfde keer wordt georganiseerd. "Elk jaar weer een groot succes. Inmiddels doen 600 kinderen mee en omvat de competitie 300 wedstrijden. Een flinke klus! Maar altijd heel gezellig en het heeft al veel nieuwe leden opgeleverd."Ook van het knotshockey voor mensen met een beperking is Rob de geestelijk vader. Acht jaar geleden spontaan in zijn brein ontstaan. Zonder directe aanleiding. "Het leek mij mooi om eens iets leuks te doen voor deze mensen", vertelt hij.

"Op dat moment had ik nog het gevoel dat er te weinig voor hen werd georganiseerd, maar gelukkig is dat inmiddels wel anders. Idee was om iets laagdrempeligs te organiseren. Met een beetje inzet kan iedereen meedoen. Je hoeft geen hockeyer te zijn om met knotshockey mee te spelen." Het idee groeit uit tot een jaarlijks terugkerend regionaal event. Met enthousiaste deelnemers. "Het is inmiddels een verwendag geworden, inclusief drankjes, gesponsorde hapjes en heuse dweilband. Een echt 'feel good'-moment. Deelnemers vertellen een jaar vooraf al hoeveel zin ze erin hebben. Ze vinden het geweldig. En dat was precies de bedoeling."

In Rob's hoofd zitten nog veel meer ideeën. Die vooralsnog stuiten op tijdgebrek, tegenwerking of gebrek aan anderen die een idee verder oppakken en uitwerken. "Ik ben een pioneer, een ondernemer in hart en ziel. Voor mijn werk ben ik in zo'n 60 landen geweest, heb veel gezien en meegemaakt. Ik hou ervan om iets voor andere mensen te organiseren. De uitdaging aangaan, kijken of we een nieuw concept kunnen opzetten. Belangrijk ook om een goede balans na te streven tussen geld verdienen, gezin en vrijwilligerswerk."