• Een zwembad blijft een grote wens

    GSV

Zwembad blijft grote wens

WIJK BIJ DUURSTEDE Op 21 maart zullen de gemeenteraadsverkiezingen worden gehouden. Een van de onderwerpen die daarbij ongetwijfeld aan de orde zal komen is wel of geen zwembad. Al is er besloten dat er geen zwembad komt, er is toch een groot aantal inwoners uit de gemeente die graag gebruik wil maken van een zwembad in de buurt en dat nu niet kan.

Ali van Vemde

Rhea Reintjes van GSV (Gehandicapten Sport Vereniging), Ineke Kopuit (namens de ouderen) en vele anderen zijn ervan overtuigd dat het mogelijk zou moeten zijn. Daarom nogmaals hun oproep aan partijen. Ze vragen alle inwoners om, voordat ze op 21 maart een keuze maken, de standpunten van de politieke partijen goed door te nemen. En aan de politieke partijen die dit nog niet in hun programma hebben: "Luister naar de inwoners. Er is grote behoefte aan een zwembad." Voor mensen met een beperking en ouderen, de zwemclubs GSV, Poseidon en Dolphins, maar ook voor lessen voor kinderen en recreatieve zwemmers.

SPORTEN BELANGRIJK Er wordt veel aan gedaan om ouderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Aandacht is er dan ook voor gezond ouder worden, een goede voeding en vooral bewegen. Zeker voor hen is zwemmen een fijne sport. Ineke Kopuit: "Juist de regelmaat is belangrijk. Nu is er wel de mogelijkheid om in Doorn te gaan zwemmen, waarbij busvervoer wordt geregeld, maar dit is niet voor iedereen haalbaar. Doorn kan niet iedereen opvangen. Kinderen worden soms voor zwemlessen doorverwezen naar andere zwembaden. Daarom willen we graag een zwembad in de buurt." Rhea Reintjes vult aan: "De zwemtak van de GSV ligt plat. In Doorn was geen luie trap en het bad kan niet op de juiste watertemperatuur worden gebracht. Het kleine bad is te ondiep. Materiaal hebben we, dat is nu opgeslagen." Ze vervolgt: "Zwemmen is voor iedereen! Zeker in onze waterrijke omgeving is het belangrijk dat kinderen leren zwemmen. Ouderen kunnen door te zwemmen hun conditie op peil houden en fit blijven." Ineke Kopuit: "Naast het zwemmen is er ook het sociale aspect. Na het zwemmen samen een kopje koffie drinken en bijpraten."

VOOR IEDEREEN "Wat zou het mooi zijn als het toch haalbaar blijkt in Wijk bij Duurstede," verzuchten Rhea en Ineke. "Wij willen geen zwemparadijs, maar een bad voor iedereen. Een zwembad gerund door professionals, aangevuld met vrijwilligers, net zoals de vele andere activiteiten in Wijk gerund worden." Als voorbeeld noemen ze het 2521 concept, een 21 bij 25 meter bad met als uitgangspunt het ontwikkelen van een zwembad vanuit exploitatie. Dit is een initiatief van de KNZB en een antwoord op de steeds duurder wordende zwemvoorzieningen. Er is een slim gebouw ontwikkeld, dat 30 % minder energie verbruikt lage onderhoudskosten heeft. Door voorspelbare programmering en slim gebruik te maken van lokale samenwerkingspartijen is dit interessant.