• Alzheimer Café al in kerststemming

    Alzheimer Café

Alzheimer Café al vroeg in kerststemming

WIJK BIJ DUURSTEDE Zelfs de vrijwilligsters, die deze woensdag het Alzheimercafé voor de negende keer mee helpen organiseren, worden volkomen verrast. Want de gezamenlijke 4 Wijkse casemanagers geven niet alleen een presentatie met tips over hoe je de feestdagen voor mensen met dementie en hun mantelzorgers gezellig maakt, maar ze organiseren gelijk een complete kerstdis.

Het is altijd afwachten hoeveel mensen er op onze open avonden afkomen, maar ruim voor aanvangstijd moeten er extra tafels bijgeschoven worden om alle 42 deelnemers een plek te geven.

Nadat Coby van Wijngaarden ( Vitras ) de soep heeft opgeschept, steekt Mary Miltenburg ( Buurtzorg ) van wal: " Ga bij een samenkomst met iemand met dementie altijd uit van zijn of haar beleving. Kunnen ze er geen plezier aan ontleden, laat het dan achterwege. Anders zorg, dat ze bij het feestgebeuren niet te veel prikkels krijgen of dat het te vermoeiend wordt. Het beste kun je het feest op een voor hen vertrouwde plek houden. Voelen ze zich het beste thuis op hun eigen kamer, kijk dan in overleg met verzorging of het daar te organiseren is. Kies ook voor een gangbaar tijdstip, immers komt de maaltijd op een voor de gast met dementie afwijkend moment, dan heeft hij/zij helemaal geen trek of raakt haar/zijn hele dagritme kwijt, dat teleurstelling, boosheid of onrust tot gevolg kan hebben. Houdt het overzichtelijk met maximaal 6 á 8 tafelgenoten, die van de situatie op de hoogte zijn. Ga uit van een gedekte tafel en opgediend eten, zodat geloop achterwege blijft en iedereen rustig kan blijven tafelen. Voer één centraal gesprek met onderwerpen, waar de gast met demente ook op kan inhaken".

Terwijl de drankjes worden opgediend ( daarbij is ook alcoholvrije wijn ! ) en Bernadette Visser ( casemaneger van Quarijn en vandaag dus ook nog chefkok ) hamrolletjes met augurk en asperge laat rondgaan, neemt

José Heij (Buurtzorg) de microfoon over: "Is de genodigde met Alzheimer niet vergezeld van zijn mantelzorger, laat dan 1 tafeldame of heer hem begeleiden door spullen aan te reiken of handelingen voor te doen. Ook al is het normaal gangbaar, dat de gast met dementie een slabber draagt, gebruik nu voor de sfeer voor iedereen grote servetten. Zoek voor het menu van vroeger herkenbare producten uit, en als het hanteren van bestek lastig is, kies dan voor fingerfood. Is kauwen een probleem, maal het eten, maar dan wel ieder gerecht apart. Appelmoes en vla zijn ook welkome toetjes. Vergeet ook niet te toasten of andere van vroeger bekende rituelen. Is er nog energie over dan kan tafelgenoot met dementie meehelpen met afruimen, anders is DVD kijken of een rustmoment een betere oplossing".

Tijdens pauze en het afsluitende vragenrondje worden nog minipasteitjes, kipnuggets en bitterballen opgedist, zodat we allemaal voldaan verzadigd en met heel veel goede ideeën naar huis gaan.

Rond de feestdagen zijn er geen bijeenkomsten meer: eerstvolgende Alzheimer Café op 5 februari 2020.

Meer informatie bij coördinator Marianne Jansen: Ontmoetingscentrum E&E 0343 – 459480. mjansen1@quarijn.nl