• De ondertekening door EWEC, Volksbelang en Wocozon.

    Ali van Vemde

Zonnestroom voor huurders Volksbelang

Samenwerking Volksbelang, Wocozon en de EWEC

WIJK BIJ DUURSTEDE Wederom is een mooie stap gezet op het gebied van duurzaamheid. Op 29 juni kwamen vertegenwoordigers van Wocozon en de EigenWijkse Energie Coöperatie bijeen op het kantoor van Woningstichting Volksbelang, om de samenwerking te bekrachtigen. Vanaf nu is het mogelijk om alle daken van de huizen van Volksbelang die worden verhuurd, te voorzien van zonnepanelen. Dit biedt grote voordelen voor de huurders, want zij kunnen daarmee een flink percentage van hun stroom laten opwekken door de zon.

Ali van Vemde

EEENSGEZINSWONINGEN EN FLATS Wocozon zal de zonnepanelen plaatsen op eensgezinswoningen met een eigen dak. De EWEC gaat er voor zorgen dat bewoners van flatwoningen, zonder eigen dak, kunnen profiteren van collectieve zonnepanelen op de gebouwen. In beide gevallen is het financiële voordeel voor de huurders vrijwel even groot. Op de Volksbelang daken kunnen ongeveer 20.000 panelen worden geplaatst. Het is de bedoeling dat zo snel mogelijk wordt gestart.

PROFITEREN De bewoners van sociale huurwoningen krijgen via Wocozon de kans om te profiteren van goedkope zonnestroom. Dit gaat via de woningcorporatie. Zowel de bewoner als de woningcorporatie hoeft hier niet in te investeren. Het werkt als volgt: de bewoner die zonnepanelen op het dak heeft, betaalt iedere maand een voorschot aan Volksbelang. Dit is gebaseerd op de verwachte hoeveelheid op te wekken zonnestroom. Het voorschotbedrag is lager dan het oude voorschotbedrag van het energiebedrijf. Dit levert dus al een directe besparing op. Als de panelen minder stroom opleveren dan verwacht, dat krijgt de huurder een deel van het voorschot terug. Als er meer stroom wordt opgewekt dan werd verwacht, dan is het voordeel voor de huurder. Uit de praktijk is gebleken dat huurders die meedoen hun energierekening zien dalen met gemiddeld twintig procent. Per jaar betekent dit voor een woning een besparing van tussen de € 50,- en € 100,-.

APPARTEMENTEN De EigenWijkse Energie Coöperatie (EWEC)  biedt de mogelijkheid voor huurders van appartementen om ook te profiteren van zonnestroom. Zij kunnen deelnemen in zogenaamde collectieve zonnedaken, 'postcoderoosprojecten'. In dit geval worden huurders eigenaar van een of meer zonnepanelen in deze collectieve installatie. Zij hoeven geen energiebelasting te betalen over de stroom die door deze panelen wordt opgewekt. De kosten voor een paneel bedragen € 5,-. Dit bedrag wordt door de huurders ruimschoots terugverdiend door de lagere energierekening. Huurders die meedoen aan het collectieve model en daarbij ook klant worden van EWEC, krijgen extra voordeel.

BETAALBAAR EN DUURZAAM De stichting Wocozon heeft geen winstoogmerk. Het bestuur van de stichting wordt gekozen door de corporaties. Wocozon heeft tot doel om alle bewoners van een sociale huurwoning te laten profiteren van zonne-energie en daarmee een bijdrage te leveren aan betaalbaarheid en duurzaamheid.. De EigenWijkse Energie Coöperatie is opgericht door een aantal burgers die invloed willen op hoe energie opgewekt wordt, waar het vandaan komt en wie er aan verdient. Met de winst worden nieuwe duurzame energieprojecten opgezet.

INFORMATIE Volksbelang komt binnenkort met meer informatie voor huurders. Geïnteresseerden kunnen nu al contact opnemen met Sander Bos, telefonisch bereikbaar op 0343 595888 van 8.30 tot 12.00 uur of per mail op info@volkbelangwbd.nl