• 50 deelnemers aan het zonnedak worden in het zonnetje gezet

    Ali van Vemde

Zonnepanelen op Mariënhoeve

WIJK BIJ DUURSTEDE Mooier kon het natuurlijk niet, met een stralende zon werd zaterdag het eerste zonnedak van sportpark Mariënhoeve feestelijk geopend. Gedeputeerde Pim van de Berg (provincie Utrecht), wethouder Hans Marchal, Erik van de Kant (Stichting Wijksport) en Sarida van der Meer (EigenWijkseZon Coöperatie) verrichtten de openingshandeling, waarbij de 50 deelnemers aan het zonnedak een zonnebloem kregen overhandigd.

Ali van Vemde

De 480 panelen leveren stroom aan de deelnemers volgens de zogenaamde 'Regeling Verlaagd Tarief'. Dat wil zeggen dat ze hun investering terug verdienen via de kwijtschelding van de energiebelasting. De installatie is in opdracht van de speciaal hiervoor opgerichte EigenWijkseZon Coöperatie geplaatst door twee lokale bedrijven; Volt4U en Claus van der Velden Elektroservice. Sinds 1 juni leveren de panelen stroom. Na dit eerste dak zal de coöperatie nog eens 1410 panelen op de multifunctionele hal plaatsen.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door de CO2 Bank Utrecht, waar bedrijven en overheden hun uitstoot van het broeikasgas CO2 compenseren door te investeren in schone energie en energiebesparing. Het project maakt gebruik van de 'Postcoderoosregeling'. Mensen uit het postcodegebied van Mariënhoeve en omgeving investeren samen in de zonnestroominstallatie en hoeven hierover geen energiebelasting te betalen. Sarida van der Meer: "We zijn blij dat dit project gelukt is. Zo zijn weer 50 mensen omgeschakeld naar duurzame energie."