Zebrapad actie van Windroosleerlingen

Daar haakten veel kinderen op aan. Zij hadden dezelfde ervaring als ze naar en van school fietsen of naar hun sport bijvoorbeeld. Er werden verschillende plaatsen genoemd waar zebrapaden liggen en waar niet gestopt wordt door automobilisten. De kinderen bedachten of zij daar ook als kind iets aan konden doen. Er werden oplossingen bedacht variërend van vragen om een flitspaal tot bij de Intertoys een politiepak kopen en bij de zebra gaan staan om boetes uit te delen aan doorrijdende automobilisten. Geen echte oplossingen en ook klaarovers zijn geen optie omdat de kinderen uit heel Wijk bij Duurstede komen.

Brief aan de gemeente en de politie

De kinderen bedachten dat ze een brief konden schrijven aan de gemeente en aan de politie met daarin de klacht. Ook de krant werd genoemd omdat dan 'alle mensen in Wijk bij Duurstede' zouden kunnen leren dat ze moeten stopen voor een zebrapad. In de vorm van filmpjes is bewijsmateriaal verzameld. Bij de brief aan de burgemeester en de politie werden tekeningen gemaakt. De politie is uitgenodigd om in de klas te komen praten over het probleem. Anne heeft de brief overhandigd. De politie was erg blij met de actie omdat zij niet wisten dat er gevaarlijke situaties zijn bij de zebrapaden. Samen met de gemeente gaan ze zich buigen over oplossingen voor meer veiligheid in het verkeer.

Naar de wethouder

Eva en Lois zijn naar het gemeentehuis geweest waar ze de brief hebben overhandigd aan wethouder Jan Burger die verkeer in zijn portefeuille heeft. Aan hem hebben ze de situatie ook uitgelegd. De school krijgt bericht terug over hoe de gemeente dit gaan oplossen. De kinderen leren zo over burgerschap en dat hun stem, ook al zijn ze nog zo jong, er toe doet!