• Voorzitter winkeliersvereniging De Heul Bea Kokje.

    Marijke Dekker

Winkeliers luiden noodklok

Het water staat de winkeliers van winkelcentrum De Heul tot aan de lippen. Sinds de bouw van de grote Jumbo op Rijnvallei is hun omzet met zo'n 40% gedaald. Een grotere supermarkt, voldoende parkeergelegenheid en beperkte renovatie zouden in hun ogen De Heul weer nieuw leven kunnen inblazen.

Marijke Dekker

Op het gemeentehuis liggen al jarenlang plannen voor nieuwbouw van het winkelcentrum, maar de winkeliers zelf willen inmiddels liever renovatie.Voorzitter winkeliersvereniging De Heul Bea Kokje: "Nieuwbouw kost al gauw twee, drie jaar. Als er voor die tijd niets verandert, zijn sommige winkeliers dan al failliet. Ook verandert het parkeerterrein in een grote bouwput, waardoor de loop eruit gaat en we veel klandizie verliezen. Bovendien is het in onze ogen kapitaalvernietiging van nog prima panden én worden de winkeliers met torenhoge herinrichtingskosten opgezadeld, die zij niet kunnen betalen."

RIJNVALLEI De oorzaak van de omzetdaling van diverse winkels is de komst van de grote Jumbo op Rijnvallei. "Mensen kunnen daar bijna alles kopen", constateert Kokje. "Dit was ook voorspelbaar. Maar de gemeente is te laat en in stilte begonnen met het proces om de revitalisering en modernisering van winkelcentrum De Heul op te starten."

SUPERMARKT Renovatie is de oplossing, zegt Kokje. "Belangrijkste is dat er een grotere supermarkt komt. Een echte trekker. Binnenkort moet de Jumbo op De Heul besluiten of ze het huurcontract willen verlengen. De gemeente wil de Lidl graag weghebben van de Hoogstraat. Prima, kom naar De Heul. Jumbo, Lidl of een derde, het maakt ons niet uit, als er maar een goedlopende supermarkt komt, die voldoet aan de eisen van deze tijd. En vooral ook een grotere supermarkt."

FLEXIBEL Volgens Kokje kunnen de renovatieplannen binnen een half jaar uitgevoerd worden. "Renovatie kost minder tijd, geld en problemen. Als het gerenoveerde winkelcentrum boekhoudkundig is afgeschreven, zijn marktsituatie en koopgedrag van de consument mogelijk dusdanig veranderd, dat de situatie opnieuw kan worden bekeken. Met nieuwbouw zit Wijk 40 jaar aan zo'n winkelcentrum vast."

WONINGEN De gemeente zegt de zorgen van de winkeliers te kennen, maar nog onvoldoende inzicht te hebben in alle voor- en nadelen van renovatie in vergelijking met nieuwbouw. Wel komt er in gesprekken met eigenaar van het winkelcentrum Urban Interest steeds meer duidelijkheid over, stellen wethouders Jeroen Brouwer en Wil Kosterman. "Pas op het moment dat alle voor- en nadelen duidelijk zijn, kunnen wij hier als gemeente een uitspraak over doen."

Er zijn wel enkele harde randvoorwaarden waaraan in ieder geval voldaan moet worden. "Er moet een toekomstbestendig winkelcentrum ontstaan en in de plannen moeten extra woningen en/of appartementen worden opgenomen. Ook moet dan de supermarkt aan de Hoogstraat verdwijnen en plaatsmaken voor woningen."

PROVINCIE Bij de plannen zijn veel grote partijen betrokken die elk hun eigen belangen hebben, stellen de twee. "Bij die belangen gaat het ook over veel geld. We bekijken samen met de provincie Utrecht of we met een financiële ondersteuning het laatste zetje kunnen geven om tot de gewenste vernieuwing te kunnen komen. Ook dat moet verantwoord en betaalbaar zijn."

ALLE OPTIES OPEN De gemeente houdt nu nog alle opties open. "Onze invloed is echter beperkt, omdat we niet de eigenaar van het winkelcentrum zijn", zeggen de beide wethouders. "De basis voor een toekomstbestendig winkelcentrum is een supermarkt die groter moet zijn dan de huidige Jumbo. Zo'n winkelcentrum kan alleen goed functioneren als er voldoende parkeergelegenheid is. Wij hopen dat de onderhandelingen binnen enkele maanden tot een resultaat leiden, dat we aan de gemeenteraad kunnen voorleggen."

Ook Jacob van den Bos, directeur van Van den Bos Vastgoed en namens eigenaar Urban Interest de beheerder van het winkelcentrum, wil niet meer kwijt dan dat "alle opties op dit moment nog open staan".

OVERLEVEN De situatie van een aantal winkeliers is nijpend, zegt Kokje. "Het is echt twee voor twaalf. We vragen de gemeente om knopen door te hakken. Het duurt allemaal veel te lang. Zorg dat de Lidl naar De Heul komt, kom met een renovatieplan, en trek een architect en aannemer aan. Wij als winkeliers willen graag overleven."