• Marijke en Wim krijgen het 'boterbriefje' van loco-burgemeester Wil Kosterman

    Ali van Vemde

Wim en Marijke Willems 50 jaar getrouwd

WIJK BIJ DUURSTEDE Loco-burgmemeester Wil Kosterman bezocht op 27 december het 50-jarig bruidspaar Wim Willems en Marijke Willems-van Galen om hen te feliciteren. Ook zij mochten het 'boterbriefje' in ontvangst nemen, een gewaarmerkte kopie van de originele trouwakte.

Ali van Vemde

Wim groeide op bij steenfabriek De Lunerwaard, Marijke bij de andere steenfabriek De Bosscherwaarden. Ze ontmoetten elkaar in de kantine van voetbalvereniging SVW, aan de Zandweg achter de Vogelenbuurt. Wim was een uitstekend voetballer en voetbalde bij Dorestad, SVW en SVF, Marijke hielp haar vriendin in de kantine achter de bar. Bij de verschillende voetbalfeestjes daar leerden ze elkaar steeds beter kennen en sloeg de vonk over.

WONING Wim en Marijke beslisten hals over kop dat ze gingen trouwen. Marijke hoorde op een feestje dat je als getrouwd stel een urgentieverklaring kon krijgen voor een woning. Ze aarzelden geen moment en beslisten op 11 december 1968 dat ze gingen trouwen. Het huwelijk vond plaats op 27 december. Eerder kon dit niet omdat het trouwen drie maal in de kerk moest worden afgeroepen. Beide bleven na de huwelijksplechtigheid nog drie maanden wonen in het ouderlijk huis en toen konden ze samen de nieuwbouw flatwoning aan de Dirk Fockstraat betrekken. Ze verhuisden later nog naar de Radboutstraat en wonen nu alweer geruime tijd aan de Jacob van Ruisdaelstraat. Wim en Marijke kregen twee zoons en later een schoondochter en twee kleindochters.

SPORT Voetbal is altijd belangrijk geweest voor Wim. Hij was dan ook een uitstekend speler en verruilde de Wijkse voetbalvereniging al snel voor het Cothense SVF. Verschillende krantenknipsels laten zien dat hij een belangrijke speler was voor het team. Tot 38-jarige leeftijd bleef hij voetballen, later deed hij nog aan zaalvoetbal. Marijke deed veel aan turnen en turnde ook wedstrijden.

HOBBY'S "Mijn grootste hobby is om voor iedereen te zorgen," vertelt Marijke, en dat beamen de kinderen en kleinkinderen. Ook is ze heel erg handig met naald en draad. Voor het verstellen van kleding en naaiwerk maken de kleindochters graag gebruik van de kennis en creativiteit van oma. Zeker nu ook een van de kleindochters voor een studie in de mode heeft gekozen, gaan ze regelmatig samen aan de slag. Na een ingrijpende ziekte van Wim, alweer een aantal jaar geleden, werd hem aangeraden om te gaan wandelen om aan te sterken en zijn conditie te verbeteren. Marijke wandelde met hem mee en dit is zo gebleven. Nog steeds wandelen ze dagelijks zeker vijf kilometer. Hiervoor hebben ze hun vaste rondjes. Een andere grote hobby is reizen. Samen reisden ze al bijna de hele wereld over. Marijke maakt graag foto's en dat betekent dat ze na de vakanties nog volop kunnen nagenieten. Van de vele gemaakte foto's maakt ze een fotoboek en daar zijn er inmiddels al heel veel van. Enthousiast vertellen Wim en Marijke over wat ze allemaal hebben gezien en meegemaakt op hun reizen. Ook de komende tijd willen ze nog veel gaan reizen en zoveel mogelijk van de wereld zien.