• De Wereldwinkel is nu nog te vinden aan de Peperstraat

    Ali van Vemde

Wijkse Wereldwinkel; de missie blijft maar de invulling wordt anders

WIJK BIJ DUURSTEDE De Wereldwinkel kan niet verder als winkel. Niet omdat er geen draagvlak is voor de ideeën en producten, maar steeds meer zijn fairtrade producten ook in de supermarkt te vinden. Dat betekent dat het niet meer haalbaar is om de Wereldwinkel aan de Peperstraat open te houden in de huidige vorm. Op dit moment wordt onderzocht hoe ze verder kunnen, want dat er minder klanten zijn wil niet zeggen dat de missie al volbracht is.

Ali van Vemde

John van Balen, voorzitter van de Wereldwinkel is er van overtuigd dat er een andere manier is waarop de Wereldwinkel verder kan gaan. Hierbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan samenwerking met andere ondernemers en organisaties. Van Balen: "We zijn in gesprek met het Woontheater, maar ook met de VVV, om te kijken wat daar de mogelijkheden zijn en of de producten van de Wereldwinkel daar een plekje kunnen krijgen." Helemaal stoppen, dat is zeker niet de bedoeling. "Nog steeds worden mensen uitgebuit, dus onze missie is nog niet volbracht. We willen hier aandacht voor blijven vragen, op wat voor manier dan ook." Dit betekent wel dat er nu gas gegeven moet worden. Van Balen: "We concentreren ons vooral op onze eigen welvaart, maar deze zouden we moeten delen. Ik weet zeker dat daar draagvlak voor is. Dat betekent dat we nu door moeten pakken."

LOKAAL Er moeten mogelijkheden genoeg zijn om de Wijkse bevolking te bereiken. Van Balen wil hiervoor samen optrekken met lokale partijen, zoals bijvoorbeeld de EWEC, Dit-is-Het, de Graanschuur en Quarijn. "Zij voor de mensen die hier werken, wij voor mensen die in de derde wereld werken. Dat willen we zichtbaar maken. Hierbij denken we bijvoorbeeld aan de inzet van mensen met een beperking. Ook willen we verbinding maken met lokale kunstenaars." Om te kijken wat er mogelijk is zullen studenten bedrijfskunde van de Haagse Hogeschool onderzoek gaan doen naar de mogelijkheden. Zij onderzoeken vooral de zakelijke kant, zoals presentatie, investeringen etcetera.

JONGEREN Ook een belangrijke groep is de jeugd. Van Balen: "Afgelopen periode hebben we gemerkt dat er veel energie zit in jongeren. Enkele leerlingen van het Revius hebben afgelopen najaar deel genomen aan de gesprekken over de toekomst van de Wereldwinkel. Hieruit bleek dat zij zich zeker betrokken voelen en vol goede ideeën zitten. Bij hen is er de bereidheid om te delen. We moeten afstoffen en opschudden voor een nieuwe toekomst."

Omdat de Wereldwinkel zo niet door gaat hebben verschillende vrijwilligers aangegeven te gaan stoppen. "Ook dat zullen we op een andere manier gaan invullen," zegt Van Balen. De komende periode zal worden gebruikt om de strategie te gaan bepalen. Voorlopig kan men nog terecht bij de winkel aan de Peperstraat. Kijk voor alle informatie over de Wereldwinkel op de website of volg de Facebookpagina of Twitter.