• Afbeelding van StockSnap via Pixabay

Werkstraf geëist voor vals tandartsdiploma

WIJK BIJ DUURSTEDE  Probeerde een manager van twee tandartspraktijken met het indienen van een vals tandartsdiploma de boel te flessen of is hij het slachtoffer van eerwraak? Daar draaide het dinsdag om in de strafzaak tegen de 37-jarige man uit Wijk bij Duurstede.

De officier van justitie eiste 180 uur werkstraf en een maand voorwaardelijke gevangenisstraf omdat de Wijker in april 2016 met een vals masterdiploma tandheelkunde geprobeerd zou hebben om in Hongarije als tandarts erkend te worden. Volgens het diploma was de man eind december 2015 aan de Vrije Universiteit afgestudeerd, maar in werkelijkheid studeerde hij tandheelkunde aan de Universiteit van Amsterdam en moest hij nog aan de masteropleiding beginnen. Hij hoopt volgend jaar af te studeren.

Een digitale kopie van het valse document werd op de laptop van de verdachte teruggevonden, maar de Wijker ontkent elke betrokkenheid. Volgens de man is hij het slachtoffer van de gekrenkte ex-man van zijn echtgenote die hun scheiding in 2012 niet kan verkroppen. De vrouw zou dat vermoeden dit weekend hebben bevestigd, aldus de verdachte. Ze zou hebben opgebiecht dat ze door haar ex-man uit het buitenland was bedreigd en afgeperst om een man toegang te geven tot de laptop van de Wijker.

Zijn raadsvrouw drong er bij de rechtbank op aan om de echtgenote alsnog als getuige te horen, om 'de waarheid aan het licht te krijgen.' Volgens de raadsvrouw is er geen enkel bewijs dat de man weet had van het valse diploma en de aanvraag in Hongarije. Het valse diploma was, samen met enkele andere benodigde documenten, door een onbekende vrouw bij de verantwoordelijke instantie in Hongarije afgegeven.

De raadsvrouw benadrukte ook dat de Wijker geen enkel belang had bij een Hongaarse erkenning als tandarts. De man heeft hier zijn gezin en een goede baan, en ook zijn studie tandheelkunde verliep voorspoedig. Bovendien zou hij met een Hongaarse erkenning niet in Nederland aan de slag kunnen als volwaardig tandarts. Daarvoor zou hij eerst het valse diploma moeten tonen en direct door de mand vallen. ,,Het is volstrekt onbegrijpelijk", meende de advocate.

De officier van justitie liet in het midden wat het motief van de verdachte geweest kon zijn, maar het verhaal over de wraakzuchtige ex-echtgenoot vond ze 'bijzonder ongeloofwaardig'. Het wilde er bij haar niet in dat iemand vanuit het buitenland zo 'omslachtig' te werk zou gaan om na meer dan drie jaar nog wraak te nemen voor een scheiding, zonder dat kans van slagen zeker was. Volgens de aanklaagster had de aanvraag tot tandarts in Hongarije ook erkend kunnen worden als de Hongaren geen navraag hadden gedaan in Nederland. 

De rechtbank in Utrecht doet dinsdag 18 juni uitspraak.