Weinig vuurwerkschade, beloning voor jongeren

WIJK BIJ DUURSTEDE Als de vuurwerkschade van de komende jaarwisseling onder de € 10.000,- uitkomt worden jongeren beloond. Hoe lager het schadebedrag onder deze bovengrens uitkomt, des te meer geld stelt wethouder Hans Marchal (Beheer) beschikbaar. Hier krijgen de jongeren iets leuks voor.

Hans Marchal legt uit: "Afgelopen jaarwisseling viel de schade relatief hoog uit. Dat is zó zonde van het geld. Daarmee kunnen veel leukere dingen worden gedaan, waar veel jongeren van kunnen genieten. Dus heb ik dit plan bedacht. Stel dat de vuurwerkschade de komende jaarwisseling € 7.000,- bedraagt, dan komt er nog eens € 3.000,- bij de al beloofde € 1.000,-", zegt de wethouder. "Zo kan het bedrag aardig oplopen. Samen met de jongeren wordt vervolgens besproken wat er met het geld wordt gedaan. Ik kan me voorstellen dat er een groep jongeren is die graag een extra skatetoestel wil hebben. Maar een andere groep wil misschien een deel van het geld aan iets anders besteden. We komen er wel uit, verwacht ik," aldus Hans Marchal. "Wel moet de vuurwerkschade de komende jaarwisseling dus flink omlaag. Ik hoop dat de jongeren elkaar erop wijzen dat iets wat lange tijd plezier geeft, veel leuker is dan een harde knal."

Er is een nauw contact met jongerenwerker Eno Middelham van Stichting Binding. Hij heeft een directe lijn lopen naar verschillende groepen jongeren. Zijn kennis en ervaring met jongeren in Wijk bij Duurstede is waardevol. Als de vuurwerkschade onder de € 10.000,- is, bespreekt hij begin 2018 met de jongeren wat ze graag met het geld willen doen.