• Gemeente Wijk bij Duurstede

Verliezers: PvdA, D66 en SP

WIJK BIJ DUURSTEDE VVD is de onbetwiste winnaar van de verkiezingen in Wijk. Ook lokale partijen als WijkNu (die van 1 naar 3 zetels gaat) en de PCG die een zetel erbij pakt, behaalden een groot succes. Waar winnaars zijn, zijn ook verliezers. PvdA verloor haar enige zetel, D66 halveerde in zetelaantal, en de SP ging van 5 naar 3 zetels.

Kuun Jenniskens

Toen tijdens de uitslagenavond bekend werd dat Tijmen Baas (PvdA) zijn enige zetel verloor, ging er een zucht door de zaal. Collega-raadsleden noemen het erg spijtig. Tijmen Baas is zeker teleurgesteld: "Ik ga me nog bezinnen, maar ik verzin wel iets om nog betrokken te blijven bij de Wijkse politiek. Er is ook nog 400 keer op ons gestemd, dus ik ben niet in de steek gelaten door de kiezer. Ik ben in de toekomst in elk geval nog gewoon op de publieke tribune van de raadsvergaderingen aanwezig en misschien kan ik wel voorzitter worden van de Voorbesprekingen. Er zijn heel veel dingen te doen in Wijk, dus ik zal me blijven inzetten." Baas denkt dat het zetelverlies zeker ook te maken heeft met het feit dat de PvdA ook landelijk in het slop is geraakt.

Bart van Asperdt moet namens D66 - die van 2 naar 1 zetel ging - een teleurstelling incasseren: "We vinden het bijzonder jammer dat we verloren hebben. Toch ben ik blij dat we nog 1 zetel hebben, zeker omdat er ook een partij (PvdA, red.) is die uit de raad verdwenen is. Toch gaan we positief aan de slag en ons inzetten om onze punten voor elkaar te krijgen. Er hebben nog ruim 900 mensen op ons gestemd, daar zijn trots op." Bart van Asperdt denkt dat standpunten die D66 landelijk in heeft genomen, ook invloed hebben gehad op Wijkse D66 stemmers. "Ook al heeft het niks met de Wijkse gemeenteraad te maken, toch speelt een rol dat een referendumpartij als D66 de referendumwet intrekt en het standpunt wijzigt over de sleepwet - dat begrijpen mensen niet."

De SP hebben we nog niet kunnen bereiken, hopelijk kunnen we hun reactie later optekenen.