• Jeroen Brouwer bij de nieuwbouw in Langbroek

    Kuun Jenniskens

Verlies van 2 zetels is zure appel voor SP

WIJK BIJ DUURSTEDE De SP heeft niet alleen landelijk, maar ook in Wijk een groot verlies geleden bij de gemeenteraadsverkiezingen. De partij ging van 5 naar 3 zetels. Lijsttrekker Jeroen Brouwer (tevens wethouder voor de SP) analyseert deze uitkomst, nu ineens vanaf de reservebank.

Kuun Jenniskens

“We blijven van mening dat we de laatste jaren veel gedaan hebben voor de gemeenschap. Dat beeld hebben we zelf blijkbaar niet genoeg naar voren gebracht”, meent Jeroen Brouwer.

De partij heeft ook last gehad van het feit dat Jan Burger begin vorig jaar stopte: “Sinds het wegvallen van Jan Burger en nog wat andere mensen, zijn we enorm druk geweest met het heropbouwen van de organisatie. Dat kostte blijkbaar te veel tijd en energie.”

Maar er is meer, zo zegt Brouwer: “Landelijk heeft de SP ook slecht gescoord, dus dat zat niet mee. De afschuwelijke leugens van WijkNU hebben de laatste weken niet geholpen.”

Toch is het niet alleen kommer en kwel: “We scoren lokaal nog steeds 10 procent beter dan de SP landelijk doet. En met drie zetels zijn we nog steeds een partij van belang. Wellicht dat we nu vanuit een andere rol de belangen van mensen zullen moeten gaan dienen. Dat zal voor iedereen even wennen worden. Voor onszelf hoeft dat niet erg te zijn. De organisatie staat er zo goed als weer. We zijn dan ook klaar voor elke rol.”

Jeroen Brouwer doet een voorspelling voor een nieuwe coalitie: “Gezien de uitslag zal de VVD als grootste eerst in gesprek moeten gaan met de grote winnaar WijkNU, en daar een derde partij bij uitnodigen. Daar zal de PCG wellicht het beste bij passen, met een rechts college. Wij nemen voorlopig plaats op de reservebank en zien wel in welke rol we het veld in mogen.”