• Het team van Buurtzorg Cothen en Langbroek

    Buurtzorg

Tien jaar Buurtzorg Cothen / Langbroek

COTHEN / LANGBROEK 2008, tien jaar geleden. De tijd dat het steeds gewoner werd dat ouderen langer thuis bleven wonen en een ziekenhuisverblijf niet langer duurde dan dat herstel thuis kon starten. Net twee jaar ervoor, in 2006, richtte Jos de Blok het landelijke Buurtzorg op. Terug naar de 'oude wijkverpleegkundige', korte lijnen, geen managementlagen en nutteloze bureaucratie, waren de gedachten. Kleine teams die hun eigen planning en sturing regelen om op die manier efficiënt en laagdrempelig continuïteit te waarborgen.

Tien jaar geleden – al vrij snel dus na het ontstaan van het nieuwe landelijke concept – werd voor Cothen en Langbroek een Buurtzorgteam opgericht. Aanvankelijk met vier enthousiaste wijkverpleegkundigen en ziekenverzorgenden, ontstonden al snel goede banden met huisartsen, apothekers, maatschappelijk werkers, ziekenhuizen en vele betrokkenen in de lokale zorgverlening.

Het Buurtzorg team Cothen/Langbroek verleent vanaf de start zorg in de beide kernen plus het 'buitengebied' van Wijk bij Duurstede.

Na tien jaar is Buurtzorg niet meer weg te denken uit het Cothense en Langbroekse zorg-straatbeeld, Inmiddels is er een volwaardig team. Op dit moment worden gemiddeld een ruime 50 cliënten verzorgd. Met uiteenlopende zorgvragen als het om inhoud en om intensiteit gaat.

Vrijdag 16 november wordt het tienjarig jubileum van het Cothen/Langbroek Buurtzorgteam met cliënten, collega's zorgverleners en andere betrokkenen gevierd. Vanaf 13:00 uur zal het Dorpshuis van Langbroek (op het Prinsenplein) het podium zijn om met elkaar bij deze mijlpaal stil te staan. Het zou zelfs zo kunnen zijn dat een aantal cliënten van het eerste uur en die nog steeds 'in zorg zijn' hun opwachting maken.