• Founding Fathers Frans, Arie en Anton

    wvdkraats

Tien jaar Blues in Wijk

WIJK BIJ DUURSTEDE Voorafgaand aan een spetterend optreden van de Belgische Bluesbones is er ter gelegenheid van 10 jaar Blues in Wijk een receptie in de thuisbasis, Theater Calypso. Een groot deel van blues minnend Nederland is uitgelopen om het feestje mee te maken. Eerder op de middag zijn de Founding Fathers, Anton, Frans en Arie 'bijgezet' in de Waikse Hall of Fame met de overhandiging van een levensgrote foto van Willem van de Kraats waarop het drietal staat afgebeeld in het Cuby Museum te Grolloo.

Namens Blues in Wijk verwelkomt Arie Verheul alle genodigden. 'Het is goed om een verjaardag te vieren en even stil staan bij het verstrijken der jaren.' Vervolgens schetst Arie een beeld hoe de club is ontstaan: contacten met Jazz by Duurstede, het eerste blues podium en het huishoudpotje van de drie oprichters dat deels moest worden aangesproken voor borg van 5000 euro, het succes van de vrienden en de vele activiteiten die nu jaarlijks plaatsvinden. Hij dankt hiervoor alle vrienden, sponsoren, pers, 'bluesburen' Wageningen en Culemborg, bookers en de Wijkse horeca. Maar vooral gaat de dank uit naar de groep van vrijwilligers zonder wie al dit moois niet mogelijk zou zijn: bij ieder evenement ziet het er 'zwart' van. Een daverend applaus volgt hierop van de aanwezigen. Tenslotte is er nog een speciaal woord van dank voor de familie Van Ginkel van het mooie Theater Calypso en voor de echtgenotes van Anton, Frans en Arie.

CADEAUS Bij een verjaardag horen cadeaus, in dit geval drie stuks. Bij iedere activiteit dit jaar liggen bierviltjes waarop een website staat. Via deze site kom je op de Lost Tapes van 10 jaar Blues in Wijk, prachtige films van Leen Wander. Daarnaast is het mogelijk om een jubileumshirt met opdruk naar keuze te bestellen. Tenslotte is er de eenmalige uitgave van de 'Blues in Wijk Krant' gemaakt door Willem van de Kraats en Gerrit Dijk. Het eerste exemplaar hiervan wordt door Arie aangeboden aan wethouder Wil Kosterman.

BIJZONDERE CLUB In haar dankwoord noemt wethouder Kosterman dat ze Blues in Wijk al vanaf het begin volgt: "Een bijzondere club waarbij ik me als wethouder steeds afvroeg wanneer de subsidieaanvraag nou eens zou komen; maar die kwam nooit. Dankzij een prachtig concept van De Vrienden is men in staat om vanuit het hart van de bevolking geheel zelfstandig prachtige dingen te doen. Een club die ook de vrijwilligersprijs heeft gewonnen. Namens het gemeentebestuur en de gehele Wijkse gemeenschap hartelijk dank hiervoor."

Alvorens de krant uit te delen spreekt Willem nog een dankwoord voor iedereen die enthousiast heeft meegewerkt, "voor ons was het een hele mooie tijd om er aan te werken," waarna het jubileumjaar losbarst.