• Marleen Molendijk tijdens de repetitie

    David Op Kasteel

Theaterspektakel op Kasteel Duurstede

WIJK BIJ DUURSTEDE Marleen Molendijk heeft het op zich genomen om David van Bougondië opnieuw tot leven te brengen. Op 19 en 20 juni, 26 en 27 juni en 3 en 4 juli worden de bezoekers meegenomen voor een bezoek aan het hof van David. Wat er allemaal gaat gebeuren, dat is natuurlijk nog een beetje een verrassing, maar dat het een spektakel gaat worden, dat is wel duidelijk.

Ali van Vemde

Het initiatief komt van de Stichting Kasteel Cultureel. Samen met Pieter Westland gaat Marleen deze uitdaging aan. Zij schreef het script en voert de regie en Pieter verzorgt de productie. Marleen: "Ik vind dit natuurlijk hartstikke spannend. Het is een grote productie waar zo'n 55 spelers aan mee doen. Eerst ben ik gaan schrijven. Input en inspiratie krijg ik van de spelers. Hun inbreng verwerk ik graag in het stuk. Nu zijn we zover dat we zijn begonnen met het instuderen en daar gaat nog heel veel werk in zitten." Wat ze heel erg leuk vindt is dat spelers van verschillende leeftijden meedoen, van schoolkinderen tot ouderen. Het historisch kader werd geschreven door Huub Bakker.

DAVID VAN BOURGONDIË Het is natuurlijk heel bijzonder om mee te maken hoe het er aan toe ging in de tijd dat David van Bourgondië woonde op Kasteel Duurstede. Marleen: "Wij vertellen natuurlijk niet helemaal het levensverhaal van David van Bourgondië, maar geven daar een eigen draai aan." Want wilde David eigenlijk wel bisschop worden of werd hij daartoe gedwongen door zijn vader? En hoe zit dat met de dames. Het staat vast dat David van de dames hield, die hij ontmoette bij de Nederhoff. En zo zijn er tal van zaken die tijdens dit spektakel worden onthuld.

AVONDVULLEND Marleen vertelt dat het een avondvullend programma gaat worden. "Het begint al als het publiek het pad betreedt. Tijdens de voorstelling wordt ook gedineerd. Dit is geïntegreerd in het verhaal. Er wordt gegeten terwijl het verhaal verder gaat." Bijzonder is ook dat het stuk niet alleen bijft bij die tijd, maar een verbinding heeft met nu. Een schoolklas bezoekt het kasteel in het heden en maken mee hoe het leven in die tijd was. De muziek van Datura brengt de gasten helemaal terug in het verleden.

REPETITIES De repetities zijn in volle gang. Marleen: "We repeteren met de afzonderlijke groepen, maar er zijn ook gezamenlijke repetities. Dat is best spannend, want het moet straks wel als een geheel in elkaar passen. En er komt natuurlijk nog veel meer bij kijken. De kostuums moeten worden gemaakt, er is een decorteam en de benodigdheden voor de acteurs moeten er zijn. Zonder onze sponsors, de spelers en de vele vrijwilligers zou dit niet mogelijk zijn.

Marleen Molendijk studeerde af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Sinds 2013 is ze theaterdocent en ze heeft inmiddels al heel wat theatervoortellingen op haar naam staan in Wijk bij Duurstede. Met haar enthousiasme en professionaliteit weet ze haar cursisten tot grote prestaties te brengen. Ze geeft cursussen aan haar eigen theaterschool ToiToiToi Theatermaken met Marleen.

Kaarten zijn verkrijgbaar via www.davidopkasteel.nl of volg Facebook David op Kasteel