Thérèse Evers Z-O-U-T schrijver van het jaar

Na interviews met de schrijvers Bart Ebbinge, Thérèse Evers, Ronald van der Pol, Greet Beukenkamp en Maria Rijk, muziek door de 2 Eilanden en dj Bakplaat, de eenakter 'De Joodse vrouw' van Brecht en de (venijnige) column van André van Zwieten was het tijd om de winnaar bekend te maken. Thérèse Evers uit Rhenen werd door de jury en het publiek als beste beoordeeld. Thérèse Evers (1966) schreef het semi-autobiografische verhaal 'De som der delen', over de verwikkelingen waar een zedenrechercheur in terecht komt als privé en werk elkaar steeds meer raken. Het boek geeft inzicht in het dagelijks werk van de zedenpolitie en een kijkje achter de schermen van de manier waarop de zedenrechercheur met haar eigen complexe verleden knokt. In het dagelijks leven is de schrijfster werkzaam als zedendocent op de Politieacademie. Zij heeft twintig jaar ervaring bij de politie, waarvan ruim tien jaar bij de zedenpolitie als kinderverhoorder. Eerder publiceerde zij 'Genoeg' (2011), een gedichtenbundel over de verwerking van seksueel geweld.

Grote diversiteit

De aanmeldingen overtroffen met 21 het aantal van de voorgaande twee edities. Allemaal boeken die tussen november 2013 en december 2014 zijn gepubliceerd door schrijvers die wonen in het werkgebied van Bibliotheek Z-O-U-T; de gemeenten Renswoude, Rhenen, Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede. Opnieuw was er een grote diversiteit aan genres en onderwerpen. De kwaliteit was verrassend hoog en het was dan ook niet gemakkelijk om een selectie te maken. Uit de vijf geselecteerde schrijvers is door de jury, ondersteund door ruim 300 publieksstemmen, de uitslag bepaald. De jury, bestaande uit Simone Gijben, Ineke Hogema, Hans Nijhof, Karel Schneider en Elisabeth van Oostrum, schreef in het juryrapport over 'De som der delen': "Het is realistisch opgetekend, waarin het onvermogen om met de kwestie van het misbruik om te gaan, treffend is verwoord. Dit boek komt stevig binnen. Ook op andere fronten blijft het boek dicht bij de realiteit. Het is ook een overtuigende weergave van een therapeutisch proces en een indrukwekkende beschrijving van een zware, persoonlijke tocht door de woestijn. Het is een dapper verhaal dat Evers zorgvuldig en gedetailleerd heeft opgeschreven." Lovende woorden, maar ook enkele puntjes van kritiek, waren er voor de overige genomineerde schrijvers. De jury liet weten verbaasd te zijn over het hoge niveau van de ingezonden boeken.

De verkiezing van de Z-O-U-T schrijver van het jaar laat zien dat er veel schrijftalent is in onze omgeving. Alle reden dus om ook volgend jaar deze verkiezing weer te organiseren. (AvV)