• Mido, Sicco, Boet en Marije zijn bijna klaar voor de reis

    Ali van Vemde

Team Verhoef gaat avontuur tegemoet: met een camper door Europa

WIJK BIJ DUURSTEDE Nog een paar weken en dan gaat het grote avontuur beginnen. Op 2 augustus gaat de camper, met Marije, Sicco en hun zoons Mido en Boet, beginnen aan de reis door Europa. Een jaar lang gaan ze hele mooie plaatsen zien, cultuur snuiven en leuke dingen beleven. Maar vooral hebben ze in deze periode tijd en aandacht voor elkaar.

Ali van Vemde

Al bijna een jaar zijn Marije Koopmans en Sicco Verhoef druk bezig met de voorbereidingen van deze reis. Want er moet heel veel geregeld worden. Zo is er bijvoorbeeld de verbouwing van de Mabo, de camper waarmee ze rond gaan trekken. Marije: "De ruimte in de camper is prima, maar omdat we hier een jaar in gaan wonen, moet het wel als ons 'thuis' voelen. Lekker licht en aangepast aan onze wensen met banken en stoelen waar we lekker op kunnen zitten, geen kampeermeubilair." Dat betekent dat er heel wat moest gebeuren en dat heeft heel wat weekenden werk gekost, maar op de laatste details na is de camper nu klaar voor vertrek.

WAAROM DEZE REIS Marije Koopmans heeft haar eigen bedrijf in grafische vormgeving: studio marie. Tijdens de reis zal zij nog enkele werkzaamheden op kunnen pakken. Sicco heeft zijn baan opgezegd en ze hebben hun huis verkocht. Sicco vertelt: "Eigenlijk wilde ik altijd al de wereld rondzeilen, maar dit wilde Marije niet. Met een camper was wel een optie. Ik heb nu 20 jaar gewerkt en ga hierna nog zo'n 20 jaar werken, dus dit leek ons een mooi moment om deze droom uit te laten komen. Op het werk heb ik net in België een windmolenproject op zee afgerond, dus nu is hét moment. Leuk om een jaar iets heel anders te doen." Marije vult aan: "Ook de kinderen zijn op een leuke leeftijd om zo'n reis te maken. Mido is 15 en Boet 12 jaar. Daar komt bij dat we graag bij elkaar zijn., we zijn een hecht gezin. We gaan er van uit dat dit het komende jaar zo blijft." Marije en Sicco zijn 25 jaar samen op 2 augustus en dat is natuurlijk dé datum om te vertrekken.

VOORBEREIDINGEN Niet alleen het aanpassen van de camper is een behoorlijke klus, er moet nog veel meer worden geregeld. Ze hebben het serieus aangepakt om volgend jaar een hele nieuwe start te kunnen gaan maken. Marije: "We hebben gekeken wat we nu eigenlijk willen. Zo hebben we bewust gezocht naar huizen in de binnenstad, want we willen graag in Wijk bij Duurstede blijven wonen. Ook een huis in Frankrijk was een optie. Dit vonden we op dat moment niet. Nu gaan we na terugkomst kijken wat we willen. Misschien zijn onze inzichten dan veranderd en weten we beter waar we naar op zoek zijn. Daarnaast moesten natuurlijk ook afspraken worden gemaakt over het onderwijs. Er is een onderwijsprogramma opgesteld voor het komende jaar, waarin Mido en Boet vooral heel veel zullen lezen en leren over de landen waar ze zijn. Met de scholen is afgesproken dat ze na dit jaar zullen instromen in het jaar waar ze eigenlijk dit jaar naar toe zouden gaan. Aangezien ze al een groot deel van het onderwijs volgen, moet dit haalbaar zijn. Vier dagen in de week studeren Mido en Boet in de ochtenden. De rest van de tijd is voor andere activiteiten."

MIDO EN BOET Voor Sicco en Marije is het een bijzondere reis, maar dat is het natuurlijk ook voor Mido en Boet. Mido vertelt wat hij van de reis verwacht. "Wat mij het meest bijzonder lijkt zijn de Noordkaap, surfen in Portugal en ik ben heel benieuwd naar Marokko. En dan natuurlijk het skiën. Mido werkt bij de Skipiste in Nieuwegein en is inmiddels naar Oostenrijk vertrokken om daar de opleiding voor skileraar te volgen." De familie doet aan slalom-skiën en er is een skipas geregeld waarmee je in tien verschillende landen in Europa kan skiën. Daarnaast spelen zowel Boet als Mido hockey. Bij de Hockeybond is een verklaring aangevraagd waarmee ze ook in andere landen kunnen spelen. De bedoeling is om tijdens de reis verschillende clubs te bezoeken en een training of wedstrijd mee te doen. "We hopen zoveel mogelijk met de lokale bevolking in contact te komen en kijken uit naar leuke ontmoetingen," vertelt Marije. Ook Boet verheugt zich erg op de reis, het Noorderlicht en het skiën in Oostenrijk. "En ik zou wel op een sneeuwscooter willen rijden."

DE REIS Vanzelfsprekend ligt er een programma voor de reis klaar. Het plan is om eerst richting het oosten te vertrekken naar Berlijn en vervolgens staat Auschwitz op het programma. De reis zal ook leerzaam zijn. Daarna is het de bedoeling om door te rijden naar het noorden en dan, als het kouder wordt, richting het zuiden van Europa. Maar helemaal vast ligt het niet, de reis kan op ieder moment worden aangepast.

FAMILIE EN VRIENDEN Een jaar rondtrekken betekent dat je geen familie en vrienden kunt bezoeken. Natuurlijk zullen ze hen missen. Marije en Sicco: "Maar iedereen is van harte welkom om ons te komen bezoeken tijdens onze reis. De afspraak om met de familie Kerst in Frankrijk te vieren staat al. Het lijkt ons echt leuk onze vrienden bijvoorbeeld ergens in Europa te ontmoeten!" Op 2 augustus nemen ze afscheid en zullen ze vanaf de Markt in Wijk bij Duurstede beginnen aan hun reis.

Heel veel ervaringen, ontmoetingen, maar misschien ook tegenslagen. Hoe de reis gaat verlopen, dat delen ze graag. Team Verhoef schrijft wekelijks een blog voor Wijks Nieuws.