TaalHuis zoekt vrijwilligers

WIJK BIJ DUURSTEDE Het TaalHuis zoekt extra vrijwilligers! Heeft u tijd en zin om 1 uur per week iemand te helpen met het aanleren of verbeteren van de Nederlandse taal? Het TaalHuis zoekt Taalcoaches, maar ook vrijwilligers om voor te lezen aan kinderen thuis bij gezinnen met een taalachterstand.

Het TaalHuis wordt uitgevoerd door Stichting Binding en biedt informele ondersteuning door vrijwilligers aan iedereen met een taalvraag in de gemeente. Op dit moment zijn er 52 vrijwilligers actief als onder andere Taalcoach, Voorlezer, Coördinator of PraatHuis begeleider en worden er 82 taalvragers ondersteund. Er staan nu 10 mensen op de wachtlijst voor een Taalcoach, onder andere een hoopopgeleide dame uit Iran en een jongeman uit Syrië. Elke taalvraag is uniek. Als Taalcoach bied je 1-op-1 begeleiding aan een (jong)volwassene, 1 uur per week. Je ondersteunt bij praktische vragen over uitspraak, spelling en de woordenschat vergroten. Als het gaat om een jongvolwassene ondersteun je soms ook bij huiswerk opdrachten. Voor de jonge kinderen (2-10 jaar) is het TaalHuis regelmatig op zoek naar Voorlezers. Als Voorlezer kom je elke week thuis of in de bibliotheek voorlezen aan kinderen met een taalachterstand. Door middel van open vragen stellen stimuleer je de taalproductie en maak je hen enthousiast over taal en boekjes; ondertussen vergroot je de woordenschat.

Als vrijwilliger word je begeleid door een vrijwillig coördinator. De kennismaking met de taalvrager wordt door de coördinator begeleid en voor vragen kun je direct bij hen terecht. Heeft u interesse? Mail uw reactie naar taalhuis@stichting-binding.nl en u wordt uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Het TaalHuis is een initiatief van de Bibliotheek Z-O-U-T, Vluchtelingenwerkgroep, Gemeente en Stichting Lezen en Schrijven.