TaalHuis van start

Moeite met taal

Maar liefst 1,5 miljoen mensen in Nederland hebben moeite met taal, waarvan zo'n 70% Nederlander is. Om de inwoners van de gemeente die graag beter willen lezen, schrijven of spreken goed en snel van dienst te zijn is er nu het TaalHuis. De activiteiten worden gratis aangeboden door Stichting Lezen & Schrijven en de gemeente. In het PraatHuis wordt in kleine groepjes les gegeven door een vrijwillige TaalTrainer. Hier wordt het spreken geoefend. Er kunnen taalspelletjes worden gedaan en de cursisten kunnen lezen, voorlezen of voorgelezen worden. Iedereen die iets wil doen aan zijn of haar taalkennis is van harte welkom op maandag van 10.00 tot 12.00 uur in de bibliotheek.

Individueel

De deelnemers worden gekoppeld aan een taalvrijwilliger van TaalHuis Wijk bij Duurstede. Deze taalcoach helpt een-op-een met de Nederlandse taal. De lessen vinden plaats in de bibliotheek, thuis of op een neutrale plek. Een lestraject bestaat uit ongeveer 20 lessen. Ook als u wilt dat uw jonge kinderen goed Nederlands leren spreken en lezen, kan een vrijwilliger bij u thuis langskomen. Aanmelden kan via s.vrolijk@stichting-binding.nl en dan zal er worden gekeken welke aanbod het best bij u past. Het TaalHuis is een samenwerkingsverband van verschillende partners: bibliotheek Z-O-U-T, gemeente Wijk bij Duurstede, Vluchtelingenwerkgroep Wijk bij Duurstede en Stichting Lezen & Schrijven.

Met het zetten van een handtekening van de verschillende deelnemende partijen werd het TaalHuis geopend. Wethouder Wil Kosterman prees de initiatiefnemers voor de korte tijd waarbinnen dit is gerealiseerd. "Taal is communicatie. Het is niet alleen belangrijk voor het boodschappen doen en het invullen van formulieren, maar het vergroot ook je kansen op de arbeidsmarkt. Ons doel is: geen laaggeletterdheid in Wijk." (AvV)