• Niek van Staaden van GroenLinks voerde het woord over de meeste moties en amendementen

    Kuun Jenniskens

Stemmen staken bij Omgevingsvisie

WIJK BIJ DUURSTEDE Na een mooi inhoudelijk debat tijdens de raadsvergadering over de Omgevingsvisie kon gisteravond het stemproces niet worden afgerond. De stemmen staakten met 9 tegen 9 en daarom wordt er op 18 april opnieuw over dit onderwerp gestemd.

Dat de stemmen staakten was het gevolg van de afwezigheid van D66 raadslid Aart van Veen.Voor de Omgevingsvisie Kromme Rijnstreek lagen er 4 amendementen en 7 moties. Daarover moet in een bepaalde volgorde worden gestemd. Eerst zijn de amendementen aan de orde, dat zijn wijzigingen op het voorstel. Bij het 3e amendement staakten de stemmen met 9 tegen 9. De Gemeentewet stelt dat er dan een volgende keer opnieuw over dit amendement moet worden gestemd. In dit geval op 18 april bij de volgende raadsvergadering - waar bij voorkeur dan alle raadsleden aanwezig zijn.

Omdat dit amendement bleef hangen, kon er niet over het raadsvoorstel worden gestemd. Want als dit amendement wordt aangenomen, wijzigt daarmee het voorstel - en dat moet voor het stemmen over het voorstel duidelijk zijn.

Er wel nog over de moties gestemd en bij 4 van de 7 moties staakten de stemmen opnieuw met 9 tegen 9. Voorstanders waren steeds SP, GroenLinks, D66 en PvdA. Tegenstanders PCG, VVD, CDA en BurgerbelangenNU. In de krant van 4 april meer over de inhoudelijke kant van het debat.