• Dirk de Jong heeft volop plannen voor Kringloopwinkel Nogges

    Nogges

Steeds meer activiteiten bij Kringloopwinkel Nogges

WIJK BIJ DUURSTEDE Dirk de Jong is de nieuwe bedrijfsleider van Kringloopwinkel Nogges. Er zullen de komende tijd heel wat veranderingen zijn. Zo moet de vestiging aan de Karel de Grotestraat (het voormalige Wijkhuis) haar deuren sluiten. Ook moet in de toekomst de kringloopwinkel op de gemeentewerf op zoek naar een nieuwe locatie. Een hele uitdaging voor Dirk, maar hij zit vol plannen.

Ali van Vemde

Dirk vertelt dat ruim een jaar geleden de vorige manager is vertrokken. "Dit betekent dat ik een jaar hard heb moeten werken om de boel op orde op te krijgen. Veel vrijwilligers waren vertrokken. Ik hoop dat het vanaf nu beter gaat worden." Het aantal vrijwilligers is inmiddels weer aangevuld. Dirk: "We hebben nu een hechte groep, die vooral bestaat uit statushouders en enkele Nederlanders. Wat we vooral willen is de slechte naam kwijt raken en in rustiger vaarwater komen." Niet alleen is een goede samenwerking met de gemeentewerf van belang vanwege alle goede spullen die hier worden gebracht, maar ook wordt gedacht aan uitbreiding van activiteiten. Daar wordt nu al mee gestart. Dirk: "De kringloop is bedoeld voor mensen die dit nodig hebben. Dit zijn vaak mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Het is hier een uitgelezen plek om die mensen aan het werk te helpen. Mijn plan is om deze mensen hier vooruit te helpen, bijvoorbeeld door eerst rustig drie maanden te wennen en dan drie maanden mee te werken. Er wordt alleen maar Nederlands gesproken, zodat ze gedwongen worden de taal te leren. Deze mensen kunnen op zo'n manier een beroep uitoefenen, zoals repareren van apparatuur of fietsen, of kleding verstellen en maken. Het doel is dat ze na deze periode aan de slag kunnen bij werkgevers. Ze zullen dan voldoende kennis hebben van de taal op het gebied van hun vak. Wij kunnen hen hierbij begeleiden."

 

PLANNEN Samen met de gemeente wordt bekeken of afval kan worden gescreend op bruikbaarheid. Voor dit jaar wordt vooral gekeken naar elektrische apparaten en fietsen. Mensen zullen worden gestimuleerd om hun ambachtelijke vaardigheden tegen marktconforme prijzen uit te voeren. In 2017 wordt gestart met het herstellen van kleding en er wordt een Islamitische kapsalon geopend en een wasserette. Dit kan worden uitgebreid met het ontwerpen van kleding, opknappen van meubels en ga zo maar door. Opgeknapte fietsen kunnen weer worden verkocht of verhuurd. Op 7 april zal er overleg zijn met de betreffende wethouder. Dirk wil graag zijn plannen presenteren en hoopt dat er ruimte is voor de uitvoering hiervan.

 

ONTMOETINGSPLEK Het liefst zou Dirk de Jong zien dat er op één locatie de verschillende activiteiten van Nogges kunnen worden samengevoegd. "De kringloopwinkel is ook vooral een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Wat zou het mooi zijn als we ook de gelegenheid hebben om hier een kopje koffie te drinken. Een paar geïsoleerde en verwarmde loodsen zou heel fijn zijn.  Er kan eventueel ook samenwerking worden gezocht met kunstenaars en bedrijven. Ideeën over de locatie hebben we al."