• wes janssen

Sporthal klaar voor toekomst

COTHEN Coen Langkemper, secretaris van De Stichting Sportvoorzieningen Cothen (SSC) presenteerde vorige week vol trots de energiebesparende vernieuwingen aan Sporthal De Rijnsloot. De renovatie kwam tot stand met hulp van de gemeente en is uitgevoerd door bedrijven uit Wijk bij Duurstede en Cothen. De stichting beheert buiten twee handbalvelden, binnen in de hal is plaats voor badminton, volleybal, gehandicaptensport, gymnastiek en er sporten twee basissscholen op reguliere basis. Incidenteel wordt de hal verhuurd aan voetbalvereniging SVF en wordt er zaalhockey gespeeld. "De energiebesparing die hiermee zal worden bereikt zorgt er ook voor dat de contributie bij de verenigingen komende jaren binnen de perken blijft", vertelde Coen.

Wes Janssen

LEDLAMPEN EN ZONNEPANELEN De traditionele verlichting is helemaal vervangen door led-lampen die zorgen voor 30 - 40% stroomreductie. De nieuwe dakbedekking is isolerend waardoor het in de winter warmer blijft en in de zomer minimaal 5 graden koeler is. Rik van der Horst van het Wijkse bedrijf Volt4U, dat de 108 zonnepanelen plaatste, gaf aan dat dit aantal gebaseerd is op het verwachte stroomgebruik. ,,Ze moeten per jaar 25.000 KWH produceren en vanaf de plaatsing, 3,5 maand geleden, hebben ze al 11.000 KWH geleverd", vertelde hij tevreden. ,,Het zijn panelen met de hoogste opbrengst per geïnvesteerde euro; ook op Marienhoeve en Het Huis van de Gemeente liggen ze." Via internet is elk kwartier te zien wat de opbrengst is en wat er teveel wordt geproduceerd kan via de salderingsregeling worden verrekend.

ZONNECOLLECTOREN Rob Balk van het gelijknamige loodgietersbedrijf, gaf een presentatie over de warmwatervoorziening voor de douches en verwarming van de hal. Rob was trots om samen met de Stichting de weg naar "gasloos" in te slaan. ,,Er stond nog een oude Fred Flintstone-ketel die nodig aan vervanging toe was", aldus Rob. In zijn presentatie werd uit de doeken gedaan hoe het Solvis Vital Systeem werkt. Er zijn zonnecollectoren met een totale oppervlakte van 18 vierkante meter op het dak geplaatst. Omdat de installatie "legionellaproof" moet zijn, is het op bewolkte dagen nog wel nodig om wat bij te stoken op gas. Als er in de toekomst een nieuwe energiebron wordt gevonden, zoals waterstof, is het eenvoudig om ketel aan te passen. Tenslotte stimuleerde Rob de aanwezigen nog gebruik te gaan maken van de schoonste energie die er is: de zon.

WETHOUDER DUURZAAMHEID MARCHAL In zijn toespraak vond wethouder Marchal duurzaamheid best een lastig onderwerp. Na vragen uit zijn omgeving over zijn eigen inspanningen besloot hij toch maar wat zonnepanelen op zijn huis te laten leggen. Inmiddels heeft zijn aanvankelijke scepsis plaats gemaakt voor de realiteit. ,,Er is wel degelijk wat aan de hand als je het verdwijnen van gletsjers ziet en het stijgen van de zeespiegel", volgens Marchal. ,,Ook in onze gemeente is de problematiek merkbaar met discussies over windmolens (bromtollen) en zonnevelden. Wijk bij Duurstede wil in 2030 klimaatneutraal zijn en dat betekent dat je samen moet werken om deze pittige opdracht vorm te geven en te verwezenlijken". Hij wenste het bestuur sportieve en duurzame jaren toe. De bijeenkomst werd besloten met een hapje en een drankje.