• Harry Stegeman is één van de schrijvers op de shortlist

    Harry Stegeman

Shortlist Z-O-U-T schrijver van het jaar bekend

Stemmen kan tot 16 maart

WIJK BIJ DUURSTEDE Donderdag 8 februari is de shortlist van de Verkiezing ZO-U-T schrijver van het jaar bekend gemaakt. De shortlist van deze 6e editie is een verrassende keuze die de diversiteit weergeeft van het totaal van aangemelde boeken. De jury zal op donderdag 22 maart, tijdens het Boek&Bal in het Cultuurhuis in Doorn de winnaar bekend maken.

De verkiezing 'Z-O-U-T schrijver van het jaar' is in januari voor de zesde keer van start gegaan en leverde een longlist op van bekende, maar ook een groot aantal onbekende namen die hun debuut maakten. Schrijvers, woonachtig in de gemeenten Renswoude, Rhenen, Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede konden zich tot 26 januari aanmelden om mee te dingen naar de titel Z-O-U-T schrijver van het jaar. Het boek dat kon worden aangemeld moest gepubliceerd zijn in 2017. De longlist is zeer divers en bevat zowel fictie als non-fictie, maar ook een aantal jeugdboeken. Meer informatie is na te lezen op www.zoutschrijver.nl De jury hoopt hiermee het lezen van de boeken te stimuleren.

SCHRIJFTALENT De jury is erg blij met het vele schrijftalent in de regio. Velen hebben zich ingeschreven; maar naast deze longlist zijn er zeker nog zo'n 10 tot 20 boeken uitgekomen in de regio. Er zitten altijd weer bijzondere boeken bij. Soms voor een groot publiek, maar soms ook zo bijzonder dat het maar een beperkt publiek zal bereiken. Daarom krijgt ook een aantal boeken een speciale eervolle vermelding. Dit zal allemaal plaatsvinden tijdens het Boek&Bal. Over de rode loper naar hét Boekenfeest van het jaar!

JURY De jury bestaat dit jaar uit: Hans Nijhof (wethouder cultuur Utrechtse Heuvelrug en juryvoorzitter); Gera Pronk (Driebergen) informaticus; Huub de Graaff (Maarn) jurist, veellezer; Conny Plomp (Rhenen) schrijfcoach en Ali van Vemde (Wijk bij Duurstede) journalist. Tot 16 maart kan het publiek meestemmen op één van de boeken van de shortlist. De boeken zijn te koop bij de lokale boekwinkels of te leen in de bibliotheek. Stemmen kunnen uitgebracht worden via www.zoutschrijver.nl Deze publieksstemmen zullen samen met de jurystemmen leiden tot de uiteindelijke winnaar.

SHORTLIST De vijf boeken op de shortlist zijn: Greet Beukenkamp (Amerongen) 'Mijn onvergetelijke ontvoerder'; Maarten van Bommel (Driebergen) 'Reis door de Sahara'; Jan Mulder (Maarn) 'Major Taylor raast door Nederland'; Harry Stegeman (Wijk bij Duurstede) 'Langs de Nederrijn: natuur en cultuur tussen Wageningen en Wijk bij Duurstede en Annet Werkhoven (Driebergen) 'Aan de Stichtse Lustwarande: bekende en minder bekende landgoederen, buitens en villa's deel 1'.

GREET BEUKENKAMP Thriller over het zogenaamde 'Stockholmsyndroom'. Genre: fictie; young adult thriller.

MAARTEN VAN BOMMEL Een op waarheid gebaseerd verhaal over drie ruziemakende mannen die de meest onherbergzame woestijn van Afrika bereizen. Genre: fictie.

JAN MULDER Verhaal over de eerste zwarte wielrenner Marshall Walter Taylor, de snelste wielrenner ter wereld. Genre: non-fictie: wielrennen; geschiedenis.

HARRY STEGEMAN Lees- en kijkboek over de rijke natuur, cultuur en ontstaansgeschiedenis van de Nederrijn en het omringende landschap. Genre: non-fictie, streekgeschiedenis.

ANNET WERKHOVEN Deel 1 van de 3-delige serie waarin zoveel mogelijk landgoederen, buitens en villa's van de Stichtse Lustwarande worden beschreven. Genre: non-fictie; streekgeschiedenis.