• Schola Davidica verzorgt de Evensong komende zondag

    Schola Davidica

Schola Davidica zingt Choral Evensong

WIJK BIJ DUURSTEDE Op zondagmiddag 3 december zal er weer een Choral Evensong worden gehouden in de Grote Kerk. Deze Choral Evensong zal worden gezongen door de Schola Davidica uit Utrecht onder leiding van Daniël Rouwkema. Liturg is Henk Kroese en Jan Hage (Domorganist van Utrecht) bespeelt het orgel.

De Schola Davidica verwijst in haar naam naar Koning David, die van oudsher geldt als de dichter van de 150 Psalmen. Het zingen van deze psalmen, vertaald door Pieter Oussoren en getoonzet door Gert Oost, is dan ook vanaf de oprichting in 1983 de eerste taak van de Schola Davidica. Dit gebeurt op Engelse wijze. De teksten worden meerstemmig gereciteerd op daartoe gechreven 'chants'. Als omraming dient een koorbewerking van de Geneefse psalmmelodieën die de gemeente vaak mee kan zingen en de speciaal daarbij geschreven chants borduren voort op deze in Nederland bekende Geneelfse melodieën. Gert Oost schreef deze doorgaans polyfone bewerkingen van alle 150 psalmmelodieën (wellicht als eerste in Nederland na Jan Pieterszoon Sweelinck!) in een laat-renaissance stijl, aansluitend bij de stijl van de oorspronkelijke melodieën. In de loop van de afgelopen jaren groeide dit psalmzingen uit tot een volwaardige Utrechtse Evensong, met kerkmuziek uit zeer diverse stijlen, van Gregoriaans tot eigentijds en altijd met een orgelimprovisatie door de organist Jan Hage. De vorm is nu een mengeling van de Engelse Evensong met elementen uit het eigen Nederlandse avondgebed.

Tijdens de Choral Evensong klinkt onder andere het Magnificat and Nunc Dimittis in g minor van Henry Purcell. De psalm voor de zondag is psalm 25. Deze zal klinken volgens een zetting van Gert Oost. Verder zal er muziek klinken van Rutter en Nardone. Ook zullen er gezamenlijk enkele hymns gezongen worden.

De Evensong begint om 16.00 uur en is vrij toegankelijk. Wel kunt u na afloop bij de uitgang uw waardering kenbaar maken bij de collecte. Van harte welkom!