• Frederique en Andreas Reigersman organiseren het Rhijnfestijn

    Ali van Vemde
  • Frederique en Andreas Reigersman organiseren het Rhijnfestijn

    Ali van Vemde

Rhijnfestijn op Open Monumentendag

COTHEN Kasteel Rhijnestein meer betrekken bij het dorp, dat is de insteek van Frederique en Andreas Reigersman van Stichting Rhijnestein. De plannen waren er al langer, maar nu gaat de stichting het eerste evenement organiseren. Dit gebeurt op Open Monumentendag, zaterdag 9 september, met het Rhijnfestijn.

Ali van Vemde

Frederique en Andreas Reigersman vertellen dat het idee vorig jaar is ontstaan. In januari zijn ze daadwerkelijk met de uitwerking aan de slag gegaan. Frederique: "Wij vonden het een goed idee om dit te koppelen aan Open Monumentendag. Samen met de gemeente, met cultuurcoach Sanne Heijmann, Rebecca Onderstal van ZIN en Proeverij De Pronckheer gaan we dit evenement organiseren. Het Rhijnfestijn wordt een combinatie van een ecologisch, sociaal en cultureel evenement. De cultuurhistorische kant met mooie verhalen, een rondje over het terrein met de natuurkok en met eetbare planten gerechtjes maken, maar ook muziekoptredens staan deze dag op het programma.

PROGRAMMA Zoals gebruikelijk is de tuin van Kasteel Rhijnestein op Open Monumentendag opengesteld voor publiek. De Krommerijnder vaart tussen 11.00 en 18.00 uur vanaf De Pronckheer en legt aan bij de tuin van het kasteel. Vanaf 15.00 uur zijn er aan de voorzijde van het kasteel diverse muziekoptredens. Ook wordt er een eenakter worden gespeeld en zal een gedicht van stadsdichter André van Zwieten worden voorgedragen. In samenwerking met De Pronckheer zullen er verschillende hapjes en drankjes te verkrijgen zijn. Belangstellenden kunnen met de natuurkok door de tuin. Het definitieve programma zal op een later tijdstip bekend worden gemaakt. Aan Open Monumentendag zal ook een scholenproject worden gekoppeld. Verhalenverteller Bastiaan de Zwitser zal het verhaal van Rhijnestein vertellen. De kinderen van de hoogste schoolklassen van De Carolusschool en de Toermalijn bedenken per school een eind aan het verhaal. Er zal dan ook tweemaal het verhaal worden verteld. Het programma op Kasteel Rhijnestein zal rond 21.00 uur eindigen. De toegang is gratis.

BETROKKENHEID Frederique en Andreas Reigersman willen op deze manier het kasteel meer bij het dorp betrekken. "Het is fijn als er een lijntje is. Er zijn al veel mensen die hier een moestuintje hebben, maar wij willen graag iedereen er bij betrekken. Dat kan op bepaalde momenten in het jaar. Zo hebben we recentelijk de rozentuin gedaan en dat geeft ons toch een bescheiden gevoel van trots. Wij willen het huis weer een centrale rol in de Cothense gemeenschap geven. Vroeger gebeurde dit onder andere door de jaarmarkt die hier werd gehouden. Daarom kijken we naar een nieuwe functie. Wat is er nu mooier dan een feestelijk of cultureel evenement te organiseren op een zorgeloze zomerdag." Vanuit Stichting Rhijnestein zullen deze activiteiten worden georganiseerd.   

Op Open Monumentendag zullen Kasteel Duurstede, de Markt en Kasteel Rhijnestein volop in de belangstelling staan.