• 'Ruth verzamelt aren' van Marc Chagall

    Chagall

Valentijnsavond met Ruth

WIJK BIJ DUURSTEDE Wie een bijzondere Valentijnsavond wil vieren is vrijdag 14 februari welkom in de Grote Kerk. Een avond met Ruth in de hoofdrol, de vrouwelijke hoofdpersoon uit het gelijknamige Bijbelboek. Het wordt een avond op het grensvlak van de bijbel en cultuur; met het verhaal van haar leven, maar ook met veel muziek. Een unieke gebeurtenis, waarbij iedereen welkom is.

Ali van Vemde

Ds. Louis Wüllschleger en ds. Jan Offringa verheugen zich erg op deze speciale avond die in het teken staat van de liefde. "Het is een Bijbelverhaal vol verrassingen, met diepere lagen en wonderlijke wendingen. Naast het verhaal van Ruth is er ook veel muziek. Het is een roman in vier delen, dat wordt onderbroken door de muziek en zo een mooie eenheid vormt. Er zijn verschillende stijlen muziek te horen, van klassiek tot modern. Voor alle duidelijkheid: het wordt geen preek, alleen het verhaal wordt verteld. Het zou een verhaal van deze tijd kunnen zijn, bijna feministisch. De vrouwen nemen het initiatief. Dit geldt ook voor het vluchtelingenvraagstuk, ook in deze tijd actueel."

RUTH Het Bijbelboek Ruth begint met het verhaal van Naomi, een Joodse vrouw die de hongersnood in Bethlehem ontvlucht met haar gezin. Ze overleeft in het heidense Moab, waar haar zonen trouwen met Ruth en Orpa. Naomi zoekt op deze plek het leven, maar haar man en zonen sterven. In haar vaderland is het tij inmiddels gekeerd en is er weer eten. Naomi besluit terug te keren en har schoondochters gaan met haar mee. Bij de grens blijft Orpa achter in Moab, Ruth gaat mee naar Israël. Daar zoekt ze contact met de man die volgens de Israëlische wetten in moet staan voor haar familie. Dit gebeurt op een onopvallende manier als Ruth aren gaat plukken op de akkers van deze man: Boaz. Uiteindelijk overwint de liefde!

MUZIEK Aan deze avond wordt muzikale medewerking verleend door Evelyn Heuvelmans op hobo, Marjolein de Wit op fluit en Pim Schipper op het Engelse orgel dat onlangs in gebruik is genomen. De zang wordt verzorgd door Dubbelkwartet Reprise, onder leiding van Noortje van der Welle. Het dubbelkwartet bestaat uit eerste sopraan Marti Broer, tweede sopraan Noortje van der Welle, eerste alt Joke de Vin, tweede alt Jacqueline Schalk, eerste tenor Rick Mouton, tweede tenor Dio Soeteman, bariton Jan Huisman en bas Gé de Vin. Er is onder andere Klezmermuziek te horen, van oorsprong komt deze muziek uit de Joodse cultuur in Oost-Europa. De melodieën van Klezmerduetten zijn een combinatie van vrolijkheid en weemoed. Dit genre past uitstekend bij het verhaal van Ruth.

De avond begint om 20.00 uur, vanaf 19.30 uur is de kerk open voor ontvangst met koffie en thee. De toegang is gratis, na afloop is er een collecte. Het is een gezamenlijk project van de Hervormde gemeente en de Protestantse gemeente. Rond 21.30 uur is de afsluiting en is er gelegenheid om nog iets te drinken. Louis Wüllschleger en Jan Offringa hopen dat er veel mensen zullen komen op deze culturele Valentijnsdag. "Zo willen we laten zien dat de kerk van de hele Wijkse gemeenschap is. Het is een plek waar mooie dingen gebeuren."