• Kuun Jenniskens

Gert S. mag rechtszaak buiten gevangenis afwachten

UTRECHT Gister (8 januari) heeft de rechtbank de voorlopige hechtenis van Gert S - die verdacht wordt van brandstichting, witwassen en verduistering - opgeschort. Na 182 dagen cel kan de Werkhovense boer - die elke betrokkenheid aan welk feit dan ook ontkent - de verdere behandeling van de rechtszaak in vrijheid afwachten. Dat gaf grote blijdschap bij de grote schare familie, vrienden en collega’s op de publieke tribune die hem steunen. Hij is nog wel steeds de enige verdachte in deze zaak.

door Kuun Jenniskens

Volgens het Openbaar Ministerie is de 36-jarige verdachte verantwoordelijk voor drie brandstichtingen, waaronder één in zijn eigen woning in 't Goy, juni vorig jaar. Ook zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan het verduisteren en/of witwassen van grote geldbedragen. De verdachte zit sinds juli 2019 in de penitentiaire inrichting Nieuwegein. Volgens advocaat Vis, die de verdachte met kracht en passie verdedigt, heeft Gert S. het daar zeer zwaar.

Het ging tijdens deze zitting opnieuw niet om een inhoudelijke beoordeling. Onderwerp was of het Openbaar Ministerie wel alle feiten en documenten bij het onderzoek heeft betrokken. Advocaat Vis had nog wel een wensenlijstje. Wat de branden betreft moeten onderzoeksrapportages die ontlastend zijn voor Gert S. worden toegevoegd. En wat betreft het onderzoek naar witwassen en financiële malversaties moet de verdachte toegang krijgen tot zijn administratie zodat hij tegenbewijs kan indienen, en zich goed kan verweren.

Ander belangrijk punt is, zo pleitte Vis, dat Gert S. graag wil worden gehoord. Hij is alleen 1,5 jaar geleden gehoord toen hij als verdachte in de gevangenis werd opgesloten. Vis: ,,Op dat moment verkeerde hij nog in shock over de brand in zijn woning. Sindsdien is hij niet meer verhoord.”

Vis meent dat zijn cliënt veel zaken kan verhelderen. Hij is van mening dat het onderzoeksteam vanuit een tunnelvisie te veel dingen naast zich neerlegt. Zo zijn bepaalde getuigen nog niet gehoord. Belangrijk persoon om te horen, is een vriend en werknemer van Gert S - de officier van justitie was het hiermee eens.

Gert S. mocht op het eind van de zitting zelf kort het woord voeren. Hij probeerde uitleg te geven aan een aantal punten die wat hem betreft in het onderzoek verkeerd zijn geïnterpreteerd. Je kon een speld horen vallen toen hij zei: ,,Ik zit opgesloten alsof ik schuldig ben, maar ik heb geen van de branden gesticht, ik heb mijn dieren niet vermoord en ik heb niets of niemand in gevaar gebracht. De dader loopt vrij rond, en deze wordt indirect geholpen door het rechtssysteem. Ik hoop dat de rechtbank de voorlopige hechtenis wil opheffen, zodat ik eindelijk weer naar huis kan gaan - naar mijn kinderen en dierbaren.”