• Poppens met nieuwe college: Kostermans, Joustra en Marchal (mei 2018)

  Kuun Jenniskens
 • Het eerste lot van de Zonnebloemloterij is uitgereikt aan burgemeester Poppens (archief mei 2018)

  De Zonnebloem
 • Opening Jumbo (archief februari 2018)

  Wes Janssen
 • Burgemeester Poppens reanimeert pop Annie (archief 2018)

  Ali van Vemde
 • Poppens opent school (archief 2015)

  BDU
 • Heel wat bruidsparen hebben van Poppens felicitaties mogen ontvangen (archief 2015)

  BDU
 • Scholieren ontbijten met burgemeester (archief 2016)

  Ali van Vemde
 • Klaar om Sinterklaas te ontvangen (archief 2017)

  BDU
 • Nieuwe gemeenteraad (maart 2018)

  Kuun Jenniskens

Reacties vanuit de politiek en medebestuurders op het vertrek van Poppens

WIJK BIJ DUURSTEDE Het WijkNieuws heeft, sinds maandagavond bekend werd dat Tjapko Poppens eind mei naar Amstelveen vertrekt om daar burgemeester te worden, gepolst welke reacties dit geeft bij raad en college. Voor de meesten komt zijn vertrek, gezien zijn ambities, niet helemaal onverwacht.

door Kuun Jenniskens

FIJNE COLLEGA IN COLLEGE Als nieuw aangetreden wethouder kent Willem Joustra (VVD) hem het kortst: ,,Ik ben blij voor Tjapko. Hij maakt toch een soort promotie. Ik denk wel dat hij Wijk af en toe zal missen. En wij hem ook.”

Wethouder Wil Kosterman (GroenLinks) werkt sinds vijf jaar bijna dagelijks met hem. Ze noemt hem een: ,,Een kundige, gemotiveerde en vooral ook fijne collega, met een groot gevoel voor humor. Hij kent de gemeente inmiddels op zijn duimpje, en is altijd oprecht geïnteresseerd in onze inwoners, ongeacht van welke pluimage. Met Tjapko aan het roer bleef het schip goed op koers, ook al was er wel eens tegenwind. Wijk bij Duurstede is altijd al een prachtige gemeente geweest, en zal dat ook na Tjapko wel blijven, maar we gaan hem als burgemeester zeker missen. Als bestuurder, maar zeker ook als mens.”

Hans Marchal (PCG) noemt Tjapko een aimabel persoon en een fijne ‘collega’: ,,Ik heb prima met hem samengewerkt. Tjapko is sterk op de inhoud en denkt/spart graag mee. Hij is altijd gewoon gebleven en heeft als nuchtere Groninger snel z’n draai gevonden. Ook ligt hij goed bij de bevolking. Ik wist eigenlijk wel dat hij hier hooguit 1 periode zou blijven… Jammer dat Tjapko weggaat, ik zal hem missen.”

Ook de fractievoorzitters vroeg WijksNieuws om een reactie. De burgemeester is niet alleen voorzitter van het college, maar ook van de gemeenteraad. Vorig jaar heeft de gemeenteraad de procedure van zijn herbenoeming met hem doorlopen.

WE GUNNEN HET HEM Sybren van der Velden (VVD) noemt het een mooie stap: ,,Die is Tjapko gegund. Hij heeft de afgelopen jaren de harten van de inwoners weten te veroveren als een betrokken, hardwerkende bestuurder en intens en hartelijk mens. Zijn vertrek was ingecalculeerd, dat Tjapko nu al de overstap maakt, komt wat onverwacht. Als liberalen vinden wij echter de vrijheid van handelen erg belangrijk. Volg je hart en dat doet Tjapko, al weet ik zeker dat het ook bij hem een zeer doet.”

BENADERBAAR EN ANALYTISCH Fractievoorzitter Rob Willems (GroenLinks): ,,Toen Tjapko kwam zat ik net een paar jaar in de raad en met z’n komst wisten we dat we een nieuwbakken burgemeester van niveau, maar ook met ambitie binnenhaalden. Z’n leercurve was stijl en al snel wist hij zich te ontwikkelen tot benaderbare burgervader (er echt zijn, ook op de moeilijke momenten) en analytisch scherpe voorzitter van raad en college. Ondanks z’n recente herbenoeming hield ik er altijd wel rekening mee dat Tjapko op enig moment zou gaan - immers die ambitie en ‘drang naar voren’ zitten nu eenmaal in het beestje. Als Tjapko straks weg is zullen we snel weten wat we gaan missen. Ik schat dat dat in ieder geval een scherpe sparringpartner en bewaker van de integraliteit in het college zal zijn. Een soepele voorzitter van de gemeenteraad en een kundig portefeuillehouder. Tjapko laat in ieder geval met ‘zijn’ toekomstblik een koers en tegelijk kompas achter voor Wijk bij Duurstede en graag had hij gezien dat de ambtelijke fusie met Houten onze gemeente toekomstvaster had gemaakt. Dat dat anders liep lag overigens buiten zijn bereik.”

WEL WAT SNEL NA HERBENOEMING Namens de PCG zegt Jan-Dirk de Bruijn: ,,Voor ons valt het vertrek van Tjapko rauw op ons dak. We hadden dit (op dit moment) niet verwacht. We hebben de samenwerking met Tjapko als zeer plezierig ervaren. Heeft altijd tijd voor een praatje en is een zeer betrokken persoon. We begrijpen zijn ambitie maar voelt wel een beetje dubbel zo snel na zijn herbenoeming.”

STABIELE FACTOR Een fractievoorzitter die in het vorige college een jaar als wethouder met hem samenwerkte, is Jeroen Brouwer (SP). Hij noemt zijn vertrek jammer. ,,De Wijkse politiek is onrustig en ik had een stabiele factor willen behouden. Aan de andere kant wisten we vanaf het moment dat hij aangenomen werd, dat Wijk een springplank was. Hij heeft nu eenmaal ambities. Als voorzitter van de gemeenteraad heeft Tjapko goede en minder goede dingen gedaan. Net als andere voorzitters voor hem. Hij was voor iedere partij benaderbaar, en op een breed terrein goed op de hoogte van zaken. Hij kon soms niet altijd tegen kritiek of bij het stellen van lastige vragen op zijn beleidsterreinen. Soms had hij wel wat meer lef mogen tonen, bijvoorbeeld rond valse meldingen over integriteit. Maar het zij hem vergeven. Het was een fijne vent, een prima voorzitter en dan is een vertrek altijd jammerlijk.” Brouwer gaat verder: ,,Hij zag in dat Wijk mee moest in de regionale vaart der volkeren. Maar ook als er iets gebeurde, zocht hij de mensen op. Bij de plofkraak in de heul, of een brand in Cothen. Hopelijk blijft hij in een grote stad als Amstelveen die menselijke kant behouden.”

GEMEENTE WERKT PROFESSIONELER Ook Gerard Migchels (CDA) ziet in dat het vertrek van Poppens past bij zijn ambitieuze karakter. ,,Ook gezien de leeftijd van zijn kinderen is het logisch om zo snel mogelijk de stap te zetten. Ik ben dus niet verrast. Het is een hele mooie uitdaging en een flinke stap in zijn carrière. Tjapko heeft in belangrijke mate bijgedragen in de professionaliseringsslag van onze ambtelijke organisatie. De organisatie staat er nu veel beter bij dan toen hij aantrad. Jammer dat de ambtelijke fusie met Houten hem niet is gelukt. Daarover was ik erg teleurgesteld.”

TOMELOZE INZET Vanuit de oppositie zegt Bart van Asperdt (D66): ,,Tjapko heeft gewoon kwaliteiten en ambitie en die moeten de ruimte krijgen. Dat heeft de vertrouwenscommissie van Amstelveen goed aangevoeld. De gemeente is Tjapko veel dank verschuldigd. Het moderniseren van de dienstverlening: Tjapko Poppens.  Het lobbyen bij andere overheden: Tjapko Poppens. Het pal staan voor bestuurders in de knel of bij persoonlijke tegenslag: Tjapko Poppens. 24/7 bereikbaar bij calamiteiten, ernstige incidenten of andere ingrijpende zaken waar de burgemeester er moet zijn: Tjapko Poppens. Veel waardering voor het harde werken en tomeloze inzet van harde werker: Tjapko Poppens.”

MOTIVATOR Iemand met wie Poppens nauw samenwerkt, omdat zij de hele gang van zaken rondom de raadsvergaderingen regelt, is raadsgriffier Marcella van Esterik. ,,Het vertrek van Tjapko is voor mij geen verrassing. Immers, Tjapko heeft nog zoveel ambities. Ik vind het heel erg jammer voor onze gemeente, maar ook voor ons persoonlijk. De afgelopen jaren heb ik met veel plezier en inspiratie met Tjapko samengewerkt. Wij vormden een aan elkaar gewaagd duo. Tjapko daagde mij uit het beste uit mijzelf en de gemeenteraad te halen, en is in dat opzicht ook een echte motivator. Ik ga hem als burgemeester, maar ook zeker als mens missen. Ik wens hem en zijn gezin een prachtige tijd in Amstelveen toe!”