• Gerard Migchels, Fractievoorzitter CDA

Raadspraat CDA: Museum in het oude E&E-gasthuis

Eind 2017 heeft alleen de CDA fractie tegen het beschikbaar stellen van 1.350.000 euro voor het verbouwen van het oude stadhuis gestemd. Het CDA vond de financiële en bouwkundige risico's te groot. Recent gaf de wethouder aan dat het museum nog zeker 2 jaar geduld moet hebben. Onder andere door gedoe met vleermuizen, de Grote Kerk en het aangrenzende pand. Maar ook door de gestegen bouwkosten. Met als gevolg een versoberd kleiner en minder aantrekkelijk museum. Dat de hoge verwachtingen in bezoekersaantallen zeer waarschijnlijk niet waar kan maken. Een investering in het museum in het stadhuis is hierdoor te hoog voor wat het oplevert.

Ik werd een half jaar geleden gewezen op een alternatieve locatie voor het museum: het oude Ewoud- en Elisabethgasthuis. Het staat al enige tijd te koop en biedt veel voordelen. Voor het museum, de Grote Kerk, het aangrenzende pand en de gemeente.

Het oude gasthuis biedt meer ruimte voor tentoonstellingen. En ligt in de loop naar de haven. Een museum op de markt heeft een uitbouw achter het oude Stadhuis. Met bouwkundige risico's voor het kerkgebouw en het aangrenzende pand aan de andere kant. En minder lichtinval in beide panden.

Ver- en uitbouw van het oude Stadhuis brengt financiële risico's met zich mee. Toenemende bouwkosten en de kosten door schade aan de panden van de buren. En verder blijft er het risico dat het museum financieel omvalt als de aantallen bezoekers tegenvallen. Dan moet de gemeente het oude stadhuis zeer waarschijnlijk aanpassen om het geschikt te maken voor een andere huurder.

De gemeente kan het oude E&E-gasthuis niet kopen. Het kan alleen als niet-commerciële stichting het pand koopt. En tegen een kostprijs dekkende huur aan het museum gaat verhuren. Voor de gemeente is er ook nog een uitdaging. Namelijk het vinden van een nieuwe huurder voor het oude Stadhuis. Ook daar zijn stichtingen voor die dat faciliteren.

Ik denk dat het slim is om dit alternatief uit te gaan zoeken. Want als het lukt pakt dit goed uit voor zowel museum, de buren en de gemeente.  

Gerard Migchels

Fractievoorzitter CDA