• Procurios

Procurios bouwt inkoopplatform regionaalinkopen.nl

WIJK BIJ DUURSTEDE In opdracht van Stichting Brede Kijk op Werk heeft Procurios een uniek inkoopplatform ontwikkeld waarmee gemeenten eenvoudig een lokaal bedrijf kunnen inschakelen om producten en diensten in te kopen. De eerste drie gemeenten zijn inmiddels gestart met regionaalinkopen.nl.

 

PARTICIPATIEWET De stichting uit Wijk bij Duurstede heeft inmiddels al een paar jaar haar website werkbijduurstede.nl ondergebracht bij Procurios. Op die website worden allerlei soorten lokale vacatures aangeboden; parttime en fulltime banen, vakantiewerk, stages, vrijwilligersfuncties, zzp-klussen en tijdelijke projecten. "Bij dat laatste moet je denken aan projecten die bedrijven uitzetten die werk opleveren voor kleine ondernemers", vertelt Dieter de Vroomen van Brede Kijk op Werk. "Toen de participatiewet van kracht ging, moest de gemeente voorrang gaan geven aan lokaal inkopen om de lokale economie te stimuleren. Het idee was dat de gemeente klussen op werkbijduurstede.nl zou gaan plaatsen, maar dat bleek juridisch omslachtig. Ook zou iedereen op de projecten kunnen reageren, waardoor de gemeente teveel tijd kwijt zou zijn aan het kiezen van de juiste ondernemer voor de opdracht."

 

OVERZICHTELIJK SYSTEEM Uit gesprekken met de gemeente werd duidelijk dat lokaal inkopen is opgenomen in het inkoopbeleid van de gemeente, maar dat de uitvoering achterbleef. Er was behoefte was aan een overzichtelijk systeem waarmee de gemeente lokale bedrijven eenvoudig kon betrekken bij projecten om zo de lokale economie te stimuleren. Vanuit dat gedachtegoed ging Brede Kijk op Werk aan de slag in opdracht van de gemeente Wijk bij Duurstede. Later sloot Regio Q4 zich aan, een netwerkclub van de ondernemersverenigingen van Wijk bij Duurstede, De Bilt, Utrechtse Heuvelrug en Zeist. Uiteindelijk gaf niet alleen de gemeente Wijk bij Duurstede groen licht voor de inkooptool, maar besloten ook Zeist en Utrechtse Heuvelrug om mee te doen.

 

Procurios werd door de stichting benaderd voor de realisatie van inkoopplatform regionaalinkopen.nl, voor zover bekend de eerste in deze vorm in Nederland. Wilfred ten Heuvel van Brede Kijk op Werk: "We hebben goede ervaringen met Procurios. Bovendien zochten we uiteraard een lokale partij om mee samen te werken. Dat sluit aan bij de gedachte achter het platform, maar het is ook praktisch om korte lijnen te hebben."

 

Op dit moment worden ondernemers uit Wijk bij Duurstede, Zeist en Utrechtse Heuvelrug uitgenodigd om zich in te schrijven op regionaalinkopen.nl. Iedereen met een KvK-nummer kan zich gratis inschrijven en zich op elk moment ook weer uitschrijven. Wilfred: "Het is geen commercieel inkoopsysteem waarop je waarderingen kunt achterlaten, zoals op sommige betaalde websites. Regionaalinkopen.nl is echt bedoeld om de lokale economie te stimuleren."

 

BUSINESS TO BUSINESS De ambitie van Brede Kijk op Werk is om de database in de toekomst uit te rollen naar andere gemeenten. Dieter: "Bunnik en De Bilt hebben al aangegeven interesse te hebben. Onze wens is dat meer gemeenten mee gaan doen, zodat het echt een instituut wordt." Om lokaal inkopen ook bij ondernemers onderling te stimuleren, maken de gemeenten de tool ook geschikt voor bedrijven uit de regio die een ondernemer zoeken voor een project. Dieter en Wilfred zijn blij met het behaalde resultaat. Dieter: "De input vanuit een stevige projectgroep van inkopers en beleidsmedewerkers vanuit elke gemeente hebben wij vertaald naar deze fraaie oplossing van Procurios."


Kijk voor meer informatie over het platform op www.regionaalinkopen.nl. Op www.procurios.com vind je alles over de software die Procurios ontwikkelt. Meer weten? Neem dan contact op met Martijn Merkens van Procurios via martijn@procurios.eu of bel 0343-596040.