• Esther Frijlink (2e rij) maakt deel uit van het Invictus Games team

    Ali van Vemde
  • Nederlandse team Invictus Games

    Ali van Vemde

Presentatie Invictus Team: veteraan Esther Frijlink gaat mee naar Australië

WIJK BIJ DUURSTEDE Van 21 tot en met 27 oktober worden de Invictus Games gehouden in Sydney, Australië. De Wijkse Esther Frijlink, die vorige week nog de onderscheiding 'draaginsigne gewonden' opgespeld kreeg door burgemeester Tjapko Poppens, maakt deel uit van het team dat ons land zal vertegenwoordigen. Zaterdag werd in Doorn het Nederlandse team gepresenteerd.

Ali van Vemde

Esther vertelt dat ze door een vriend werd uitgenodigd om mee te gaan naar een training. "Ik twijfelde heel erg want het voelt toch anders. PTSS is toch iets anders dan een lichamelijke beperking." Maar ze ging mee en raakte enthousiast. "Met een open training kon je kijken welke sport je aanspreekt. Lastig, want ik vind heel veel sporten leuk." Bij het inschrijven moest ze aangeven wat haar doelstellingen zijn. "In mijn geval is dat leren doseren en concentreren."Enthousiast is Esther met verschillende sporten aan de slag gegaan. Dit heeft erin geresulteerd dat ze nu deel uitmaakt van het 24-koppige team dat ons land zal vertegenwoordigen. Esther zal deelnemen met de sporten boogschieten en atletiek.

MEER DAN SPORT "Het gaat bij de Invictus Games niet alleen om het sporten," vertelt ze. "Nu al kan ik zeggen dat het me heel veel heeft gebracht. Ik leer bij de training om te doseren. Niet meteen er vol in te gaan. Zo werd me geleerd bij het zwemmen om me eerst te richten op de techniek en dan pas op snelheid. Bij het boogschieten leer je om je te kunnen concentreren, iets wat voor mij erg lastig is met veel prikkels om me heen. Door te ademen vanuit je hart gaat je stresslevel naar beneden." Het is een spannende tijd, maar Esther gaat er naar toe met een fantastisch team. "Er zijn voldoende hulpverleners en het team is heel erg hecht. We zijn er echt voor elkaar. En ook mijn partner en beste vriendin zullen er bij zijn." Bij de Invictus Games gaat het niet om het winnen, maar vooral om het halen van je doelstellingen.

PRESENTATIE Op De Basis in Doorn vond zaterdag de presentatie van het Nederlandse team plaats. Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer noemde deze 24 sporters helden. "Zij betaalden een hoge prijs voor vrede en veiligheid: een fysieke of mentale beperking voor het leven. Ondanks grote tegenslagen hebben deze mannen en vrouwen de kracht, gedrevenheid en motivatie gevonden om door te gaan. Familie en vrienden maken een belangrijk deel uit van de Invictus gedachte en door dit samen te beleven kan een positieve stap worden gezet naar de toekomst."

De Britse Prins Harry is de initiatiefnemer en tevens beschermheer van de Invictus Games. Dit internationale sportevenement is voor (oud)militairen die ondanks hun handicap op hoog niveau sporten. Aan deze Spelen doen ruim vijfhonderd sporters mee uit negentien landen. Recent werd bekendgemaakt dat de Invictus Games in 2020 in Den Haag zullen worden gehouden.