• Burgemeester Tjapko Poppens in de gangen van het gemeentehuis

    Kuun Jenniskens

Poppens is overdonderd door de vele warme reacties op zijn vertrek

WIJK BIJ DUURSTEDE Burgemeester Tjapko Poppens weet niet wat hem overkomt sinds gisteravond bekend werd dat hij is voorgedragen als burgemeester van Amstelveen: ,,Het is een hele stap, en een verrassing voor mensen - ik ben echt positief overweldigd door alle reacties. Maar tot 28 mei zit deze burgemeester er nog, en daar ga ik van genieten.”

door Kuun Jenniskens

Hoe is Poppens tot deze keuze gekomen? ,,Het is goed om op enig moment te kijken naar waar je verder kunt leren, wat de volgende stap in je ontwikkeling wordt. Maar natuurlijk ook; kijken waar je een bijdrage kunt leveren.” Poppens ziet in Amstelveen wat dat betreft veel mogelijkheden. ,,Amstelveen is een snel groeiende stad, tegen metropool Amsterdam aan, met een internationale bevolking, waaronder veel mensen uit Azië. Het is ook echt een mooie plek om te wonen, werken en te leven.” Hij is al goed bekend met Amstelveen: ,,Ik heb ooit gewerkt bij de KLM in Amstelveen. Dus de keuze om hier naar het burgemeesterschap te solliciteren komt niet uit de lucht vallen.” Amstelveen is een gemeente met 91.000 inwoners, terwijl Wijk bij Duurstede er 23.800 heeft. Het is tegenwoordig niet meer zo dat je door je partij - in het geval van Poppens de VVD - wordt voorgedragen. ,,Je solliciteert zelf en doet alles op eigen kracht.” Poppens noemt het burgemeesterambt heel bijzonder: ,,Het is echt een heel voorrecht. We hebben het ook waanzinnig naar ons zin in Wijk. En we wonen ook heel mooi. Tegelijkertijd ben ik nu 48 jaar, en een dergelijke kans komt niet dagelijks voorbij.”

Poppens is in december herbenoemd. ,,Ik ben straks 6,5 jaar burgemeester geweest en dat is een mooie periode. Ik had er echt met veel plezier nog een paar jaar aan vast geplakt. Ik kan nog met overgave en plezier dingen doen hier.”

De afgelopen uren komen er via allerlei kanalen reacties binnen op zijn vertrek. Sommigen vinden dat hij zijn termijn had moeten volmaken. Poppens: ,,Het is geen arbeidsovereenkomst, geen contract voor zes jaar. Het is een maximum. Toen ik hier op mijn 42e solliciteerde heeft de raad aangegeven dat ze er niet van uitging dat ik hier mijn pensioen ging halen.”

Sommigen reageren oprecht teleurgesteld, en wensen hem tegelijkertijd het allerbeste toe; ,,Dat is fijn voor mij om te horen, ze hadden me willen houden. Al met al zijn de reacties hartverwarmend. Ik probeer altijd zichtbaar te zijn en heb geprobeerd mijn bijdrage aan onze mooie stad en dorpen. Het geeft bij mensen gemengde gevoelens - en die heb ik zelf ook.”

Poppens denkt overigens niet dat er een ideaal moment is: ,,Je moet in elk geval voorkomen dat je omgeving gaat vinden dat je weg moet.”

Voor zijn gezin is het ook een hele omschakeling. Poppens en zijn vrouw hebben drie kinderen. De tweeling van twaalf jaar zit in de laatste klas van het basisonderwijs. Voor hen is het handig om nu een move te maken, zo meent Poppens. De oudste zit in de tweede klas. ,,Mijn gezin staat achter deze stap, maar moet natuurlijk nog wennen aan het idee. We hebben het naar ons zin en wij en de kinderen hebben hier ook vrienden.”

Poppens verwacht nog wel enige tijd in Wijk te blijven wonen. ,,Het is niet zo dat we na mijn installatie op 28 mei direct vertrekken. We moeten ons huis nog verkopen en in Amstelveen een nieuwe plek vinden. Dus we zijn nog niet meteen weg en we koesteren warme gevoelens voor Wijk, Cothen en Langbroek en blijven daar nog een tijdje van genieten.”