• Gemeente Wijk bij Duurstede

Wethouder Hans Marchal grijpt naast titel Beste Bestuurder

WIJK BIJ DUURSTEDE Wethouder Hans Marchal van de gemeente Wijk bij Duurstede heeft niet de verkiezing Beste Bestuurder van een kleine gemeente 2019 gewonnen. Die titel ging naar wethouder Te Lindert van de gemeente Aalten. Dit nieuws werd donderdag bekendgemaakt tijdens het Nieuwjaarsevent van het vakblad Binnenlands Bestuur in Oss.

Burgemeester Iris Meerts van Wijk bij Duurstede vond het jammer dat Marchal het niet was geworden: ,,Het college en de ambtenaren hadden het Hans allemaal enorm gegund om deze verkiezing te winnen. Hij zet zich voor de volle 100% in voor onze gemeente en haar inwoners. Hij wordt door iedereen zeer gewaardeerd vanwege zijn inzet, betrouwbaarheid en resultaatgerichtheid. Op Hans doet niemand vergeefs een beroep."
En Marchal zelf over het mislopen van de eretitel: ,,Ik voelde me erg vereerd dat ik genomineerd werd voor deze verkiezing", zegt hij. ,,Dat ervaar ik als prachtig geschenk. Het nieuwe jaar kon niet beter starten voor mij. Mensen zien wat ik doe en hebben hun waardering daarvoor uitgesproken. Ik doe gewoon mijn werk. Dat doe ik graag en met hart en ziel. Dat ik dan niet de winnaar ben, is niet waar het om gaat. Ik bedank allen die op mij hebben gestemd."

TRANSPARANT De ervaren bestuurder Marchal werd om verschillende redenen genomineerd. Bij zijn voordracht werd hij geroemd om zijn transparante manier van besturen. Ook dat hij projecten tot een goed einde weet te brengen, was een reden voor zijn nominatie. Daarnaast viel hij positief op als daadkrachtig en deskundig bestuurder.
Hans Marchal is sinds 2014 in de gemeente Wijk bij Duurstede wethouder voor onder meer duurzaamheid, financiën, beheer, ruimtelijke ordening en afval. Zijn carrière begon hij in 1994 in de toenmalige gemeente Langbroek als lijsttrekker en kort daarna als jongste wethouder van het land.

OVER DE VERKIEZING Bij de Beste Bestuurder-verkiezingen gaat het om de vier categorieën: Beste Lokale Bestuurder, Beste Bestuurder van een kleine gemeente (minder dan 35.000 inwoners), Beste Bestuurder jonger dan 40 en de Best Bestuurde decentrale overheid. De verkiezing van Beste Bestuurders gaat uit van het vakblad Binnenlands Bestuur.
Het was de tweede keer in korte tijd, dat een Wijkse wethouder werd genomineerd: in 2016 ging die eer naar toenmalig wethouder Jan Burger.