• Kuun Jenniskens
  • Ministerie van Binnenlandse Zaken
  • Via Iris Meerts
  • Via Iris Meerts

Iris Meerts wordt burgemeester van 'samen'

WIJK BIJ DUURSTEDE Burgemeesterskandidaat Iris Meerts (47 jaar) en de verslaggever van WijksNieuws.nl treffen elkaar precies op het moment dat de benoeming officieel is. Omdat Iris Meerts bij voorkeur met de trein reist, hebben we afgesproken op station Utrecht Centraal. ,,Mijn twitteraccount ontploft van de felicitaties”, zegt ze glunderend als we elkaar een hand geven. ,,Het ministerie heeft net drie minuten geleden mijn officiële benoeming bekend gemaakt. Sommige mensen weten dat het mijn droom is om burgemeester te worden, maar er zijn ook mensen die dit niet van mij hadden verwacht.”


door Kuun Jenniskens

Bij de thee laat Iris Meerts een rood schriftje zien, waar ze 1 januari 2018 mee is begonnen. Op de openingspagina staat ‘Op naar het burgemeesterschap’. ,,Ik wilde al heel mijn leven burgemeester worden, maar vond het ook belangrijk om een goede moeder te zijn en mijn kinderen nabij te zijn. Daarom heb ik mijn droom uitgesteld. Ik heb heel veel geleerd van het moederschap, misschien nog wel meer dan van al mijn banen. Mijn dochter en zoon zijn nu 15 en 17 jaar, en dat is nog steeds jong - maar ze staan al wel op eigen benen.”

Over het schriftje: ,,Ik dacht, elke dag doe ik iets dat me een stapje dichterbij brengt. Ik heb een zij-instroomprogramma voor burgemeesters gevolgd en ik heb stage gelopen bij burgemeesters. Ik ben veel gaan lezen. En nadenken; wat voor burgemeester wil ik dan zijn? En; waar zou ik dan passen?”

ZETJE GEVEN OP GESCHIKT MOMENT Wat voor antwoord heb je daar inmiddels op geformuleerd?  ,,Ik ben een burgemeester van ‘samen’. Ik wil graag een zetje geven maar kan dat echt niet alleen. Ik hoop - en dat voelt al wel zo - dat ik opgenomen kan worden in de gemeenschap en dat ik daar het verschil kan maken. Dat kan alleen als we het met zijn allen doen. Ik ben van het aanpakken en ik kan vaart brengen, maar ik probeer af te stemmen of het past. Ik probeer een zetje te geven op een geschikt moment. Als boegbeeld, als burgermoeder, kun je iets betekenen en dat is ook wat me aanspreekt.”

Welk verschil wil je maken? ,,Dat zit hem in de menselijke maat, en in verbinding. Zeker in een kleine gemeenschap als Wijk bij Duurstede moeten we het samen doen. De stad is groot genoeg om klein te blijven, maar er zijn vraagstukken, die kunnen we niet alleen. Dan moet je vrienden hebben in de provincie, bij het rijk, maar ook bij je buren. Je kunt eventueel ruzie maken als je het niet met elkaar eens bent, maar dan maak je het ook weer goed.”

Hoe zou je jouw leiderschapsstijl noemen? ,,Coachend. Ik ga uit van de kracht van mensen en ik ga er vanuit dat ze goed weten waar ze mee bezig zijn. Als je mensen coacht om te groeien en zelfbewuster te worden, dan wordt dat veel meer dan de som der delen. Dat bedoel ik ook met een zetje geven.”

ZIN IN DE DIVERSITEIT Waar verheug je je het meest op, als je nadenkt over je burgemeesterschap? ,,Op de diversiteit, dat geen enkele dag hetzelfde zal zijn. Je gaat bij mensen langs, dan zit je 's avonds met ondernemers en de volgende dag zit je in overleg met de Veiligheidsregio.”

Je vond het jammer dat je sinterklaas niet kon binnenhalen? ,,Ja, ik ben echt gek op Sinterklaas, dat is echt het leukste feest van het hele jaar. Ik heb het met mijn gezin, maar ook op mijn werk gevierd. We hebben een internationaal team met Italianen, Spanjaarden en Fransen en we hebben de schoen gezet, gezongen, lootjes getrokken en gedichten geschreven. We hebben het echt gevierd.”

Daar blijkt een basisfilosofie achter te zitten: ,,Ik geloof heel erg in plezier. Als je het fijn hebt, dan gaat alles beter. Wij mensen zijn sociale wezens. Ik word sneller met atletiek, als het leuk is met de training omdat ik dan graag ga trainen.”

VOORZITTER Heb je wel eens een raadsvergadering voorgezeten, of wordt dat jouw nieuwe uitdaging? ,,Ik ben voorzitter geweest van een lokale studentenvakbond en voorzitter van het congres van de Jonge Democraten. In Brussel bij de Europese Commissie ben ik gekozen als voorzitter van het ‘comité de stagiaires’, daar heb ik 1000 mensen in een hal toe mogen spreken. Dus ik heb wel enige ervaring met grote groepen voorzitten, maar niet met een gemeenteraad. Ik ga vast fouten maken, maar ik ga me heel goed voorbereiden.”

VAN D66 NAAR PVDA Ik hoor je D66 zeggen, maar in Provinciale Staten zat je voor de PvdA? ,,Op een gegeven moment lijmde Tom de Graaf het kabinet en daar was ik het echt niet mee eens. Daarnaast vond ik het een probleem dat er onder minister Borst (D66) geen enquête is gekomen naar de gezondheid van mensen als gevolg van de Bijlmerramp. Ik kon daar niet achter staan en dat heeft ertoe geleid dat ik mijn lidmaatschap van D66 heb opgezegd. In die tijd (1998) werkte ik voor burgemeester Peper en die zei me dat ik, als ik burgemeester wilde worden, politiek actief moest zijn. Dat speelde in die tijd meer dan nu. Vanwege het principe van solidariteit ben ik uiteindelijk bij de PvdA terecht gekomen. Mensen die veel op hun bordje hebben kun je niet aan hun lot overlaten. We moeten een beetje geven en nemen, we zijn niet allemaal hetzelfde. Ik heb onderzoek gedaan naar mensen in de dagopvang en die mensen horen er ook echt bij - ook al vinden wij dat lastig. Dat is voor mij echt een passie.”

KINDEREN VERHUIZEN NIET MEE Gaat je gezin mee verhuizen? ,,Mijn partner komt mee, maar de kinderen blijven bij mijn ex. Ze willen allebei graag hun school in Rotterdam afmaken. Ze komen in het weekend, en ik hoop natuurlijk nog vaker. Ik woon nu om de hoek bij mijn ex-man, dus we zien elkaar vaak. Ik vind het heel jammer, en zij ook - want onze nabijheid gaat verloren.” Inmiddels hebben ze negen huizen bekeken: ,,Ik hoop echt voor het eind van het jaar een huis te hebben.”

WANDELEN Hoe ga je Wijk bij Duurstede leren kennen? Heb je daar een plan voor? ,,Op maandagen wil ik van 12 tot 13 uur gaan wandelen. Iedereen kan zich aanmelden, maar ik ga ook mensen uitnodigen. Dan praten we over wat die persoon bezig houdt. Verder ben ik van plan om overal naar toe te gaan en te gaan luisteren. Met de politie ga ik surveilleren, dat heb ik al gevraagd. Ik hoop dat mensen mij graag willen uitnodigen. Vorig weekend liep ik over de markt en toen werd ik al aangesproken, dus dat zal makkelijk gaan. Ik word heel erg verwelkomd, mensen openen hun hart, dat is heel bijzonder.”

BURGERMOEDER Aan het begin van dit gesprek noemde je jezelf burgermoeder, dat is een woord waar je iets mee hebt? ,,Jazeker. Omdat het twee kanten heeft. Aan de ene kant ben je er in goede en slechte tijden, en aan de andere kant kom je op voor de belangen van iedereen die in Wijk woont en werkt. Er is de strenge kant, van de handhaving, maar aan de andere kant ook de behoefte aan nabijheid als er iets ergs gebeurt of als je iets te vieren hebt.”

WEEGSCHAAL Een belangrijk symbool voor haar burgemeesterschap is een weegschaal. ,,Voor mij staat dat voor het individueel belang, versus het algemeen belang. Als overheid heb je een monopoliepositie en de burger heeft daar geen wapens tegen. Als burgemeester ga ik proberen beiden te wegen. Het is niet zo dat het algemeen belang altijd zwaarder moet wegen, soms is dat ook echt het belang van het individu.”

MOTTO Heb je een levensmotto? ,,Wat ik heel graag wil, is een goede vibe. In je eentje ga je sneller, met zijn allen kom je verder. Nu ik hardloop training geef en niet meer zo gefocust ben op mijn eigen prestaties, kan ik iedereen helpen om veel verder te komen dan mijn eigen snelste tijd. Het geeft meer bevrediging om dingen met zijn allen voor elkaar te krijgen.”

SPORTEN EN BUITEN ZIJN Iris Meerts vertelt dat ze om 6 uur opstaat en graag veel beweegt op een dag. Ze houdt ervan om buiten te zijn: racefietsen en hardlopen, maar ook krachttraining en yoga zijn bij haar favoriet. Inwoners zullen haar rondjes Singel kunnen zien gaan lopen, voordat ze naar het gemeentehuis gaat. Ze verheugt zich op de omgeving van Wijk bij Duurstede. ,,Het is echt een heel mooi stukje Nederland met die holle wegen, knotwilgen en al die kastelen. Het stadje Wijk is ook zo prachtig, als gymnasiast kan ik echt mijn hart ophalen aan de geschiedenis.”

OTJE ALS INSPIRATOR Otje van Annie MG Schmidt stimuleerde je als klein meisje om burgemeester te worden? ,,Ik wil een soort orde en gerechtigheid bewaken. Onrecht voorkomen. Tos, de vader van Otje, heeft geen papieren en moet van plek naar plek en wordt onderbetaald en ze kunnen nooit ergens aarden. Overal wordt hij slecht behandeld en daar is geen enkele reden voor. Op het eind regelt de burgemeester de papieren - bijna direct krijgt hij het voor elkaar. Terwijl iemand een heel leven is opgejaagd, maakt deze burgemeester twee levens zo verschrikkelijk anders.”