• Pixabay

Beeldvorming van snoepreisje bibliotheek ZOUT noemt wethouder onterecht

WIJK BIJ DUURSTEDE In de gemeente Heuvelrug is commotie ontstaan over een reis naar New York die het management van de bibliotheek Zuid-Oost Utrecht (ZOUT) begin oktober maakte. Wijk bij Duurstede is onderdeel van deze bibliotheekorganisatie. Wat vind wethouder Wil Kosterman (GroenLinks) van deze reis?

door Kuun Jenniskens

EIGEN BEVOEGDHEID ,,Wij geven de bibliotheek subsidie”, zegt wethouder Kosterman, ,,en zij geven altijd een uitermate transparante verantwoording van hun bestedingen in hun jaarverslag. Dit jaar zijn deze zelfs persoonlijk aan de fracties overhandigd.” Kosterman ziet geen enkele reden om de bibliotheek ter verantwoording te roepen. ,,Ik heb geen contact gezocht en dat ga ik ook niet doen. Ik vind de beeldvorming onjuist en onterecht. Het is hun eigen bevoegdheid om de keuze te maken met het opleidingsbudget van de medewerkers een studiereis te maken. Ik denk dat het leerzaam is om samen ergens ervaring op te doen en of dat nou New York is, of Rome, dat maakt mij niks uit. Het gaat ook niet om hele grote bedragen en mensen hebben zelf de helft bijgedragen.”

Ze begrijpt wel dat het, gezien de grote bezuinigingsopgave, op de Utrechtse Heuvelrug gevoeliger ligt. ,,Maar dan nog vind ik de beeldvorming onjuist en onterecht.”

Regiobibliotheek ZOUT is een samenwerkingsverband van bibliotheken van de gemeenten Utrechtse Heuvelrug, Renswoude, Rhenen en Wijk bij Duurstede.

In Nieuwsblad De Kaap noemt bibliotheek-directeur Mariet Wolterbeek het ‘een zinvolle reis’. De reis was overigens van korte duur. Op 2 oktober vertrok directeur Wolterbeek met twee managers om op 6 oktober terug te keren.

VEEL GELEERD Wethouder Hans Waaldijk noemt de reis naar de Verenigde Staten 'ongelukkig'. Wolterbeek begrijpt die reactie, maar geeft graag uitleg over de gang van zaken. ,,Er is geen sprake van een snoepreisje. We hebben in Amerika veel kennis opgedaan. Zo bezochten we in New York de wijk The Bronx waar veel mensen uit Zuid-Amerika wonen. Daar zijn ze veel verder met programma's om mensen te betrekken bij de maatschappij dan in Nederland. Dat is waardevol om mee te maken. We hebben daar een hele dag meegelopen en veel geleerd."

AL GEBOEKT ,,Ik begrijp dat het beeld ontstaat van een snoepreisje naar een stad waar veel mensen wel eens heen zouden willen", zegt Wolterbeek. ,,Maar ik denk dat het soms goedkoper is om kennis van ver te halen dan in je eigen omgeving te blijven hangen." ,,Je moet het ook in de juiste context zien", legt ze uit. ,,Deze reis was al geboekt voordat duidelijk werd dat de gemeente Utrechtse Heuvelrug in financieel zwaar weer verkeert. Als je de reis annuleert kost het ook geld, dan kun je beter wel gaan en de kennis opdoen zoals we dat nu gedaan hebben." De reis naar New York zou de gemeente Utrechtse Heuvelrug 1200 euro gekost hebben.