• Anke Prevoo

    ANKIE MEUTGEERT

Eerste Hulp Show bij grote ego's: Anke Prevoo zondag in Calypso

WIJK BIJ DUURSTEDE Ze is geen onbekende in Wijk, al zullen velen haar nog vooral kennen als Anke Angel. Met haar swingende zang en pianospel maakt al jarenlang indruk en heeft ze bewezen een uitstekend entertainer te zijn. Nu krijgt iedereen de kans om haar van een andere kant te leren kennen. Ze gaat het theater in met 'Anke Prevoo Ego XXL'. Een muzikale theatershow, waarvan de eerste try-out plaatsvindt op zondag 19 januari om 15:00 uur in Theater Calypso in haar eigen woonplaats. Muziek blijft natuurlijk ook deze show belangrijk. Geen boogie woogie dit keer, maar verschillende stijlen muziek komen voorbij.

Ali van Vemde

Al zolang ze zich kan herinneren speelt ze piano en componeert ze. Naast een klassieke piano- en zangopleiding studeerde ze ook rechten. Een tijd lang was ze advocaat. Anke: "Zowel tijdens mijn werk als advocaat, maar ook privé, kom ik nogal wat ego's tegen. We leven in een narcistische wereld. Voor het werk als advocaat ben ik niet geschikt, weet ik nu. Steeds meer zie ik dat advocaten vooral olie op het vuur gooien. Dat doet de zaak meestal geen goed." Anke maakte er een studie van. De geliefde die je kapot maakt, de ex die jou de schuld geeft; politici zonder geweten; stiekeme collega's; selfie-jongeren met opgeblazen ego's. Ze maakt zich zorgen over de jongeren van nu. "De lat ligt hoog. Zowel qua uiterlijk als prestaties. Het zou goed zijn als jongeren op school leren hoe ze in elkaar zitten. In IJsland bijvoorbeeld leren ze om grenzen te stellen en met elkaar om te gaan. Dat zou ook hier heel goed zijn. Mensen worden zo snel boos. Tijdens mijn burn-out moest ik ook langs de meetlat en mezelf goed leren kennen. Ik heb in die tijd veel gepraat met vriendinnen."

THEATERPROGRAMMA Anke besloot vanuit haar eigen ervaringen een solo-voorstelling te maken. Een show met natuurlijk heel veel muziek, met mooie sfeervolle beelden en haar verhaal over, voor velen herkenbare, psychologische thema's. Maar er mag zeker ook gelachen worden. Ze zegt hierover: "Waar zou ik zelf naar willen kijken als ik in de zaal zit, is mijn uitgangspunt.. Ik ben geen therapeut en ga dan ook niet de diepte in. Ik wil het in de show in een ander perspectief laten zien, echt vanuit de kunst en de muziek. Het gaat mij erom dat mensen zich bewust worden en zich er in herkennen." Er komt veel voorbij: manipulatie, eigenwaarde, aanstellers, maar ook echte slachtoffers zoals bijvoorbeeld Aretha Franklin. Anke Prevoo is zelf verantwoordelijk voor alle teksten en muziek, geïnspireerd door zangeressen als Nina Simone, Lady Gaga, Nannerl Mozart en Clara Schumann. Ze werkt in het programma samen met een in narcisme gespecialiseerde coach die tijdens de show aanwezig is. Anke maakte er ook een boekje bij voor de bezoekers van de show. "Het is een klein boekje met vluchtzinnen, dat je helpt bij hoe je kan reageren. Misschien helpt het om minder snel boos te worden door eerst even in het boekje te kijken." Deze wordt in de pauze in de foyer uitgereikt. En er is een kortingsbon voor een gesprek met een narcisme therapeut. Het lijkt een zeer levendig programma te gaan worden. Anke: "Ik heb zoveel voorbeelden en kan er zo veel over zeggen. Nu maar hopen dat het goed uitpakt. Zelf heb ik in ieder geval heel veel geleerd." Natuurlijk is het spannend, deze eerste try-out. Anke: "Ik hoop dan ook dat ik na de show veel feedback krijg, zodat ik het aan de hand van de reacties kan aanpassen." Na afloop kan er worden nagepraat in de foyer van het theater. "Het is voor mij belangrijk benaderbaar te zijn. Ik sta open voor welke kritiek dan ook en wil graag weten of ik op het goede spoor zit."

Na afloop is er de gelegenheid om bij restaurant Mazi Mas een hapje te eten en na te praten. Hiervoor kunt u reserveren. Anke zal er zelf ook zijn. Kaarten voor de voorstelling zijn te reserveren bij Theater Calypso. Mocht het niet lukken om daar naar toe te gaan, dan is er een tweede try-out op 1 februari om 20.00 uur in Cultuurtheater De Witte Lely in Utrecht. Kaarten hiervoor zijn te bestellen via management@ankeprevoo.com