• Achtergevel

  Architectenbureau BunkerQ
 • Gevel aan de kant van de Markt

  Architectenbureau BunkerQ
 • Binnengevel

  Architectenbureau BunkerQ
 • Uitbouw

  Architectenbureau BunkerQ
 • Serre achterkant

  Architectenbureau BunkerQ
 • Nieuwe entree

  Architectenbureau BunkerQ

Plannen voor lift en brug

UPDATE - met illustraties architectenbureau BunkerQ

WIJK BIJ DUURSTEDE De leden van de gemeenteraad waren over het algemeen positief over de plannen die de architect vorige week dinsdagavond presenteerde voor het geplande Dorestadmuseum in het voormalige Stadhuis. De wethouder benadrukte dat voor behoud van het Rijksmonument hoe dan ook een investering nodig is.

Agnes Corbeij

Gerco Meijer, architect bij BunkerQ, lichtte de plannen toe. De grootste verandering is de aanbouw aan de achterkant van het gebouw, vlakbij de Grote Kerk. Die is nodig voor de lift en extra ruimte.

Wethouder Kosterman lichtte toe dat om het gebouw te behouden, evengoed een investering nodig is. "We kunnen nu drie vliegen in één klap slaan. Verbouwing voor het museum, het gebouw isoleren in verband met onze ambities op het gebied van klimaatneutrale gemeente en behoud van een Rijksmonument."

KERK Het museumbestuur heeft overleg met de kerkbesturen. Er zijn namelijk plannen om het Oude Stadhuis te verbinden met de kerk, middels een brug door de lucht. Meijer: "Dat idee staat nog niet in deze plannen, maar het is wel een wens vanuit het museumbestuur."

JA, MAAR Wijks Nieuws vroeg de kerkbesturen naar hun mening. Ben van Leeuwen is voorzitter van het college van kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente. "Wij zijn op zich positief. We willen de kerk meer openstellen, we willen midden in de samenleving staan." Aan de andere kant moeten er nog veel zaken besproken worden, aldus Van Leeuwen. "Er moet gebouwd worden in onze gewelven, dat moet technisch goed uitgewerkt worden. Ook moet het veilig zijn. Hoeveel mensen gaan tegelijk die brug op?"

De gemeenteraad was heel benieuwd naar de financiële onderbouwing. Die komt tijdens de voorbespreking op 21 november. Martin Vastenhout nodigde de raad uit voor een uitgebreide rondleiding met toelichting op zaterdag 28 oktober. "Ik wil de raad dan heel graag uitleggen waarom dit nu moet. Als het nu niet gebeurt, gebeurt het nooit meer."