• De Krommerijnder legde tijdens de eerste proefvaart aan bij SV Odijk Tennis om op te laden

    Agnes Corbeij

Pitstop Krommerijnder

ODIJK Voor het eerst sinds 80 jaar gleed de Krommerijnder weer door de Rijn, van Wijk bij Duurstede naar Utrecht en terug. Tijdens de proefvaart werd op verschillende plekken aangelegd om de accu's op te laden. De bemanning en een aantal leden van de vereniging dronken samen een kopje koffie, terwijl ook bij de schuit de accu's volliepen.

  

PASSAGIERS De schuit vaart al zo'n drie jaar tussen Cothen en Wijk, vanaf half april tot half oktober vaart de Krommerijnder elke zaterdag en zondag en in juli en augustus ook op woensdag om 13.30 uur van Wijk bij Duurstede naar Cothen en terug. Onderweg genieten de passagiers van de prachtige natuur en cultuur langs de oevers van de Kromme Rijn. Ook wordt de Krommerijnder verhuurd voor groepen.

Eind vorige maand werd in het Balkengat nog een nieuwe aanlegsteiger voor de Krommerijnder geopend. Hier ligt de schuit als deze niet vaart.

 

PROEFVAART Kort geleden werd toestemming gegeven om twee keer per jaar de historische route tussen Wijk bij Duurstede en Utrecht te bevaren. Daarvoor werd vorige week de proefvaart gemaakt. Zo'n toen bemanningsleden maakten deze prachtige tocht en ondanks het matige weer, werd ervan genoten.

 

PLANNING Dinsdag vertrok de schuit rond 8.30 uur vanuit Wijk bij Duurstede, om tegen 17.00 uur in Utrecht aan te komen. Daar werd gekeerd en de bemanning overnachtte bij de Stayokay op Rhijnauwen. De terugweg duurt namelijk een stuk langer, aangezien de schuit dan tegen de stroom in moet.

De proefvaart was niet voor niks. Er werden belanrgijke ervaringen opgedaan onderweg. Alice Teekman, een van de schippers, vertelde in Odijk: "We lopen we wat uit op ons schema. De stroming valt ons tegen, op de terugweg. We hopen voor het donker terug te kunnen zijn."